Osaatko väistää tielle tulleen hirven turvallisesti? Lue tästä ammattilaisten vinkit

Hirvieläinonnettomuudet ovat lisääntyneet viime vuosina. Kuva: Zachery Perry

Hirvieläinkolarit lisääntyivät Ifin vahinkotilastojen perusteella edelleen vuonna 2019.

Eläinkolarit ovat olleet kasvussa koko 2010-luvun ajan, viime vuosina erityisesti peurakannan nopean lisääntymisen vuoksi.

Hirvenmetsästyksen aloituksen myötä hirvet lähtevät tavallista enemmän liikkeelle, mikä kannattaa nyt huomioida etenkin vilkkailla pääteillä.

Yksittäisistä kuukausista eniten eläimiin törmätään marraskuussa, ja yhteensä loka–joulukuun aikana sattuu lähes puolet kaikista eläinkolareista.

Viikonpäivistä perjantai on vaarallisin päivä. Eniten eläinkolareja sattuu Ifin tilastojen perusteella nuorille, alle 25-vuotiaille kuskeille.

– Yli 70 prosenttia hirvieläinonnettomuuksista tapahtuu hämärän ja pimeän aikaan, jolloin myös nuoret ovat usein autolla liikkeellä. Eläimen kohdatessa ajonopeus on hyvin ratkaiseva lopputuloksen kannalta, sillä mitä enemmän on nopeutta, sitä vähemmän jää aikaa reagoida, arvioi ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä.

Nyrkkisääntö on, että hirvi kannattaa väistää sen peräpuolelta, sillä hirven takaosa aiheuttaa painavaa etuosaa pienemmät vahingot.

– Tilanne on melko selkeä silloin, kun hirvi tulee eteen oikealta puolelta tietä. Mikäli hirvi tuleekin vasemmalta, se kannattaa edelleen mahdollisuuksien mukaan väistää peräpuolelta. Samalla pitäisi kuitenkin varoa, ettei ajaudu toisen auton kanssa nokkakolariin vastaantulijoiden kaistalla. Ajoharjoittelulla voi koettaa sisäistää oikeanlaisen väistöliikkeen, mutta nopeassa väistötilanteessa kuskin ratkaisu tapahtuu enemmän lihasmuistin kuin tietoisen harkinnan pohjalta, Roselius toteaa.

Törmäysriski on suurimmillaan, kun auringonlaskusta on kulunut tunti. Hirvet lähtevät tuolloin siirtymään yöruokailualueille ja uskaltautuvat hämärässä myös ylittämään teitä.

Tässä 4 vinkkiä, joilla vähennät riskiä joutua hirvikolariin:

  • 1. Ota varoitusmerkit hirvivaarasta vakavasti ja valitse oikea tilannenopeus erityisesti ilta- ja aamuhämärällä ja pimeässä.
  • 2. Tarkkaile tien pientareita tavallista enemmän. Ole tarkkana etenkin niissä kohdissa, joissa hirviaita loppuu tai alkaa.
  • 3. Jarruta heti, jos havaitset jotakin poikkeavaa. Esimerkiksi tien yli juokseva metsästyskoira tai havainto metsästäjistä tien reunassa voi olla merkki siitä, että hirvi on aivan lähellä.
  • 4. Käytä mahdollisuuksien mukaan kaukovaloja.