Pimeät polkijat aiheuttavat ongelmia autoilijoille

Reilu puolet pyöräilijöistä käyttää ajovaloa pimeällä kelillä ajaessaan. Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Yhä pimeämpi syksy luo haasteita liikkujille. Oli kyseessä sitten jalankulkija tai pyöräilijä, tämän tulisi nähdä ja tulla nähdyksi.

Pyöräilijöiden valojen käytössä on vielä parannettavaa, mutta suunta on oikea. Liikenneturvan seurantojen mukaan valoa käytti reilusti yli puolet pyöräilevistä vuonna 2018.

- Pimeällä, hämärässä, sadekelillä tai kun näkyvyys on muutoin heikentynyt, on pyörän ja pyöräilijän näkyvyys tärkeä turvallisuustekijä. Pyörän valo on tarpeen, polkee sitten pimeällä metsätiellä tai valaistussa taajamassa, huomauttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Pyörässä on oltava vaaleaa valoa näyttävä etuvalo pimeällä tai hämärässä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen.

Etuvalo saa olla kiinteää tai vilkkuvaa valoa näyttävä, mutta Liikenneturvan seurantojen mukaan enemmistö valoa käyttävistä pyöräilijöistä suosii kiinteää valoa.

- Tasaisesti palavan pyöränvalon – ja siten pyöräilijän – etenemistä on helpompi seurata kuin vilkkuvalon. Kiinteä valo myös valaisee pyöräilijän edessä olevan ajoradan vilkkuvaa paremmin. Toiset tienkäyttäjät voivat myös kokea vilkkuvalon häiritseväksi.

- Valon tyylistä riippumatta kannattaa tarkistaa valaisimen suunta niin, ettei valo osoita suoraan vastaantulevien - niin pyöräilijöiden, kävelijöiden kuin autoilijoiden - silmiin. Kun valokeila osoittaa loivasti alaviistoon, nähdään hyvin eteenpäin, muttei häikäistä toisia. Vanhempien tehtävänä on varmistaa lapsensa pyörän valot ja heijastimet kuntoon, Piippa muistuttaa.

Punainen takavalo ei pyörässä ole vielä pakollinen, mutta se lisää pyöräilijän näkyvyyttä pimeän ja hämärän aikaan liikuttaessa.

Liikenneturvan seurantojen mukaan noin joka kuudes pyöräilijä käyttää jo takavaloa. Pimeällä näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijän heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Kolme neljästä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta autoilevasta kertoo joutuneensa viimeisen vuoden aikana tilanteeseen, jossa on ollut hankaluuksia havaita valoton polkija.

- Se, että itse näkee polkea eteenpäin ei vielä tarkoita, että muut liikenteessä havaitsisivat sinut. Ajovaloa on käytettävä aina hämärällä ja pimeällä, vaikka reitti kulkisikin katuvalojen loisteessa.