Poliisin toiminta harrikkatapahtumassa herätti närkästystä

Harrikkaväki ei pitänyt poliisin toiminnasta Himoksen prätkätapahtumassa. Kuva: Eric Michael

Viime viikolla Jämsän Himoksella järjestetty kansainvälinen FH-DCE Super Rally on noussut keskustelunaiheeksi etenkin sosiaalisessa mediassa.

Tapahtuma oli tarkoitettu Harley-Davidson-, Buell- ja Indian-moottoripyörien harrastajille.

Tapahtuman järjestämisoikeuden myöntää vuosittain Federation Harley-Davidson Clubs Europe jollekin sen yli sadasta jäsenkerhosta ympäri Eurooppaa.

Suomessa FH-DCE Super Rally järjestettiin kolmannen kerran. Himokselle moottoripyöräilijöitä saapui lähes 9000.

Järjestävä taho Harley-Davidson Club Finland on nyt kritisoinut tiukkaan sävyyn viranomaisten toimintaa tapahtuman aikana.

Harley-Davidson Club Finlandin puheenjohtaja Mika J. Saloranta listaa tiedotteessaan useita epäkohtia.

Salorannan mukaan poliisin toiminta johti suoranaisiin vaaratilanteisiin.

Epäkohtalistassa ovat mukana seuraavat seikat:

Ambulansseille vaaditut ylimääräiset lisäpoliisisaattueet viivästyttivät avun paikalle tuloa.

Poiketen sovitusta poliisi liikkui alueen sisällä omavaltaisesti ja ylimitoitetusti. Rallivieraat joutuivat väistelemään alueella ajelevia yli kymmenen poliisiauton kulkueita.

Viranomaisten taholta tulleet sovitusta poikkeavat ja jatkuvat muutokset aiheuttivat mielipahaa osallistujille ja hankaluuksia siellä töitä tekeville. Palautetta joutuivat ottamaan vastaan tapahtuman vapaaehtoiset.

Kulkuporttien käyttöä rajoitettiin yksipuolisesti. Tapahtuman vieraita estettiin kävelemästä yleisessä käytössä olevaa tietä.

Tapahtuma-aikaiseen käyttöön sovittu lyhytaikainen dronekuvaus peruttiin viime hetkellä, mutta sallittiin muulle taholle heti rallialueen vieressä.

Varhain sunnuntai-aamuna viranomaisten antaman evakuointikehotuksen perusteella toimeenpantu leirintäalueen tyhjentäminen huonoksi muuttuvan sään takia oli Himoksen tapahtumien historiassa ensimmäinen.

Evakuointiin liittyvä epätieto ja sekasorto lopetti ikävällä tavalla satojen osallistujien siihen asti hyvin sujuneen tapahtuman, Saloranta pahoittelee tiedotteessaan.

Kerhon antamien tietojen mukaan viranomainen ei itse osallistunut evakuointiin, ja sen lähtökohta jäi arvailujen varaan.

Harley-Davidson Club Finland ry paheksuukin tiedotteessaan poliisin ylimitoitettua toimintaa ja liiallista läsnäoloa FH-DCE Super Rallyssa. 

Puheenjohtaja Saloranta muistuttaa, että kerhon tapahtumat eivät ole viranomaistyön harjoituskenttiä. Hänen mukaansa poliisin toiminnan luonne Himoksella oli enemmän provokaatiota ja kiusantekoa.

Jatkossa Harley-Davidson Club Finland ry toivoo poliisilta enemmän suhteellisuudentajua ja tasapuolista kohtelua muiden massatapahtumien järjestäjien ja osallistujien kanssa.