Poliisin valvontakampanjan surullinen loppupäätelmä: Koulujen läheisyydessä ylinopeuksia ja muita rikkeitä

Poliisin valvontakampanjan lopputulos oli masentava. Kuva: Charles Postiaux

Aivan toivottua tulosta ei Poliisi saanut, kun se suoritti valvontakampanjan koulujen yhteyteen viime ja sitä edellisellä viikolla, kun koulut alkoivat.

Valvontaan käytettiin ympäri Suomea 3 300 työtuntia.

Valvonnassa havaittiin muun muassa runsaasti ylinopeuksia, turvavyöttömiä sekä puhelimen tai muun ajoa häiritsevän laitteen käyttöä. Lisäksi valvottiin suojatiesääntöjen ja liikennevalojen noudattamista.

Kun numeroja katsoo, ei niistä välity ainakaan se mielikuva, että kaikki ajattelisivat lasten turvallisuutta.

Poliisi sai kiinni runsaasti ylinopeutta ajaneita, joista osa tapahtui koulujen läheisyydessä.

Ylinopeuksista annettiin kahden viikon valvontajakson aikana yhteensä 1 345 liikennevirhemaksua ja 509 sakkoa.

90 kuljettajaa määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon, joista suurin osa huomattavan ylinopeuden perusteella.

- Väliaikaiseen ajokieltoon määrättiin suunnilleen sama määrä ajoneuvojen kuljettajia kun viime vuonna eli piittaamattomuus nopeusrajoituksia kohtaan on valitettavasti edelleen ongelma, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio sanoo.

14 ajoneuvon kuljettajaa ohitti pysähtymättä suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon ja 35 ajoneuvon kuljettajaa ei antanut suojatielle pyrkineille tai siellä jo oleville esteetöntä kulkua.

Lisäksi todettiin 54 kuljettajan ajaneen päin punaista liikennevaloa tai jättäneen noudattamatta STOP-liikennemerkin.

Suojattomille tienkäyttäjille annettiin yhteensä 44 liikennevirhemaksua, joista 6 annettiin jalankulkijoille, 20 annettiin pyöräilystä jalkakäytävällä ja 18 kevyellä sähköajoneuvolla ajosta jalkakäytävällä.

Turvavöitä käyttämättömiä kuljettajia tai matkustajia tavattiin 144.

Moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla ajon aikaista viestintävälineiden käyttöä siten, että pidetään viestintävälinettä kädessä käyttäneitä kuljettajia todettiin 169.

– Turvavyön käyttö suojaa vakavilta loukkaantumisilta ja pelastaa ihmishenkiä kolaritilanteessa. Vyö tulee kiinnittää aina myös lyhyillä matkoilla ja takapenkillä, myös taajamissa, Kallio korostaa.

Kallio muistuttaa myös, että ajo-olosuhteiden vaikeutuessa syksyn ja pimeän tulon myötä korostuu entisestään se, että jalankulkijoiden tulisi käyttää pimeällä heijastimia ja polkupyöräilijöiden eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävää valaisinta ja taaksepäin punaista valoa näyttävää valaisinta ajaessaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan.

Kaikkien ajoneuvojen kuljettajien tulisi keskittyä vain ajamiseen ja muiden tiellä liikkujien havainnointiin eikä esimerkiksi matkapuhelimen käsittelyyn ajaessaan.