Porsche Mission E Cross Turismo on urheilullinen sähköauto

Porsche esittelee Geneven autonäyttelyssä uuden Mission E Cross Turismo ‑konseptin, joka on täysin sähkökäyttöinen crossover- eli CUV-malli. Neliovisen konseptiauton vahvuuksia ovat tunteisiin vetoava muotoilu, joka sisältää näyttäviä maasturimaisia elementtejä, sekä ohjaamon innovatiivinen näyttö- ja hallintalaitekonsepti, jossa hyödynnetään kosketusnäyttöjä ja katseenseurantaa.

Nelivetoisen ja 4,95 metrin pituisen konseptin 800 voltin sähköjärjestelmä mahdollistaa akun lataamisen pikalaturilla, langattomalla induktiolatauksella, kiinteän latauslaitteen avulla tai Porschen kodin energianhallintajärjestelmän välityksellä.

Maantiekäyttöön hyväksytty Mission E Cross Turismo pohjautuu Frankfurtin IAA-autonäyttelyssä vuonna 2015 esiteltyyn Mission E ‑konseptitutkielmaan. Porsche aikoo hyödyntää monia Mission E Cross Turismon ominaisuuksia lähes sellaisinaan tulevassa Mission E tuotantomallissa.

Mission E Cross Turismossa on kaksi kestomagnetoitua synkronimoottoria, joiden yhteisteho on yli 600 hv (440 kW). Tämän ansiosta uusi konseptiauto kiihtyy nollasta sataan kilometriin tunnissa 3,5 sekunnissa ja 200 km/h:n nopeuteen alle 12 sekunnissa. Myös moottorien jatkuva teho on tasoa, jota ei sähköautoissa ole ennen koettu. Useatkaan peräkkäiset nopeat liikkeellelähdöt eivät heikennä auton suorituskykyä. Automaattisesti kytkeytyvä neliveto ja voiman eri pyörien välillä jakava Porsche Torque Vectoring ‑järjestelmä takaavat, että moottorien teho välittyy tiehen optimaalisesti olosuhteissa kuin olosuhteissa.

Mission E Cross Turismon tärkeimmät näyttö- ja hallintaelementit on esitetty alla:

  • Kuljettajan näyttö katseenseurantatoiminnolla: Mittaristo käsittää kolme pyöreää virtuaalimittaria, joista yksi on varattu Porsche Connect ‑ohjelman käyttöön, toinen suorituskyky-, ajo- ja energiatiedoille ja kolmas Sport Chrono ‑järjestelmän tarpeisiin. Taustapeiliin sijoitettua kameraa hyödyntävä katseenseurantajärjestelmä tunnistaa mittarin, jota kuljettaja katsoo parhaillaan, ja tuo sen etualalle kahden muun pienentyessä taustalle. Mittareita hallitaan ohjauspyörässä olevilla älynäppäimillä.
  • Etumatkustajan näyttö: koko kojelaudan leveyden etumatkustajan puolella peittävä näyttö mahdollistaa mediaan, navigointiin, ilmastointiin ja yhteystietoihin liittyvien sovellusten ja toimintojen hallinnan katseenseurannan ja näytön kosketustoimintojen avulla.
  • Keskikonsolin kosketussäädinpaneeli sisältää yksityiskohtaisia tietovalikoita.
  • Pienet kosketusnäytöt: Nämä pikkunäytöt on sijoitettu ikkunasäädinmoduuleihin (istuinten säätöä ja istuinten mukavuustoimintoja varten) sekä ilmasuuttimiin kojelaudan vasemmalla ja oikealla puolella. Esimerkiksi puhalluksen voimakkuutta voidaan lisätä näyttöä vasemmalta oikealle pyyhkäisemällä.