Puolet autoilijoista ajaa puhelin kourassa

Puolet suomalaisista autoiljoista ilmoitti käyttävänsä puhelinta ilman handsfreetä ajon aikana. Kuva: Marlon Lara

Liikenneturva julkaisi kansainvälisen tutkimuksen tulokset, joiden mukaan suomalaiset ajavat väsyneinä ja käyttävät ajaessa puhelinta enemmän kuin muut eurooppalaiset.

Lähes kolme kymmenestä (28,8 prosenttia) suomalaisesta kuljettajasta kertoo ajaneensa edellisen 30 päivän aikana niin väsyneenä, että silmien auki pitäminen on ollut vaikeaa.

Eurooppalaisten maiden keskiarvo oli liki kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän.

- Väsyneenä ajamisen seuraukset näkyvät valitettavalla tavalla myös Suomessa tutkijalautakuntien tutkimissa kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa. Valvomisen ja juhlimisen jälkeen tapahtuva ajaminen tai pitkä yhtäjaksoinen ajorupeama on tyypillistä nukahtamisen seurauksena tapahtuneissa onnettomuuksissa. Toisaalta väsymys ajaessa voi yllättää usein myös esimerkiksi iltapäivällä työpäivän jälkeen töistä palatessa, pohtii Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Myös puhelimen käyttö ajon yhteydessä on Suomessa yleisempää kuin muissa maissa.

Joka toinen (49,5 prosenttia) suomalainen kertoo ajaneensa ja puhuneensa kännykkään ilman handsfreetä viimeisen 30 päivän aikana, mikä on yli 20 prosenttiyksikköä vastaajien keskiarvoa enemmän.

Yli kolmasosa (35,9 prosenttia) suomalaisista on tarkistanut puhelimesta viestejä tai selaillut sosiaalista mediaa ratin takaa. Kävellessään näin on tehnyt lähes kaksi kolmasosaa (65,2 prosenttia) suomalaisista, ja pyörän satulassa reilu neljäsosa (26,5 prosenttia). 

- Suomalaiset ovat tunnetusti kännykkäkansaa, mutta liikenteessä laite on riski. Kännykkä vie huomion liikenteestä, kulkee sitten autolla, pyörällä taikka jalan. Kännykän käyttäjä ei itse välttämättä edes huomaa aiheuttamiaan vaaratilanteita, huomio kun riittää vain siihen kännykkään, Valtonen toteaa.

Käytön suhteellisesta yleisyydestä huolimatta, kännykän käyttöä liikenteessä ei saa yleistä hyväksyntää.

Vain muutama prosentti ESRA2-kyselyyn vastanneista pitää kännykän ajonaikaista käyttöä hyväksyttävänä.

Eurooppalaisten vastaajien keskiarvoon verrattuna suomalaisten suhtautuminen on kuitenkin sallivampaa kuin muissa maissa keskimäärin.

Vuonna 2018 toteutettu ESRA2-kysely kartoitti yhteensä 32 maassa tienkäyttäjien asenteita ja kokemuksia liikenteessä.