Rallitähti kannustaa luovuttamaan

Ylös, ulos ja verta luovuttamaan! Kuva: Nghia Le

AKK:n liikenneturvallisuusohjelma Turvassa Tiellä ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu yhdistivät voimansa ja haluavat haastaa kaikki vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen sekä auttamaan verta tarvitsevia potilaita.

Heinä- ja elokuussa 2019 toteutettavan ”Ole sankari, ojenna kätesi” -yhteiskampanjaan lähti mukaan myös rallitähti Kalle Rovanperä.

- Verenluovutushan on vaivaton ja nopea juttu, eikä omaa veriryhmääkään tarvitse ennalta tietää, riittää että menee paikalle. Luovuttajilla näytti olevan hymy herkässä luovutustilanteessa, siitä jäi hyvä fiilis. Vapaehtoisesti auttaminen näin pienellä panoksella on juttu, johon haluan kannustaa kaikkia, kuvailee Rovanperä.

Kesäisin liikenteessä onnettomuusriskit kasvavat.

Liikenneturvan tilastojen mukaan tieliikenteen henkilövahingoista noin 30 prosenttia osuu kesäkuukausille.

Lomakaudella on mahdollisuus paitsi hellittää kiirettä, myös keskittyä kanssaihmisten auttamiseen. Luovuttamalla verta jokainen voi löytää itsestään sankariainesta.

Jo yhdellä luovutuksella pääsee auttamaan kolmea apua tarvitsevaa.

- Autourheilussa vastuullisuus on kaiken lähtökohta ja ammatti-autourheilijoiden työympäristön tinkimätön perusta, jossa säännöt ja turvallisuusmääräykset luovat yhtenäisen tavan toimia. Arkiliikenteessä muuttuvia tekijöitä on enemmän, ja valitettavan usein onnettomuudet voitaisiin välttää asenteisiin ja ennakointiin liittyvillä asioilla, kuvailee kampanjan lähtökohtia AKK:n markkinointiviestintäpäällikkö Rita Pasanen.

- Halusimme toteuttaa Veripalvelun kanssa yhteisen vastuullisuuskampanjan, joka kertoisi ennakoinnin tärkeydestä, mutta ennen kaikkea siitä, että pienellä vaivalla jokainen meistä voi auttaa apua tarvitsevia merkittävästi jo ennen kuin vahinko on tapahtunut. Verenluovutus on mielestämme arjen sankariteko, ja on hienoa, että rallitähtemme Rovanperän Kalle halusi lähteä kanssamme haastamaan myös nuoria omalla panoksellaan mukaan, Pasanen jatkaa.

Erityisesti nuoria miehiä kaivataan lisää Veripalvelun luovuttajakuntaan. Siksi MM-rallikuljettaja Kalle Rovanperä, 18, valikoitui luontevasti kampanjan keulakasvoksi.

Rovanperä ei halunnut jäädä pelkäksi kuvaksi mainoksiin, vaan hän kävi oma-aloitteisesti jututtamassa Veripalvelun henkilökuntaa ja ottamassa selvää verenluovutuksesta.

- Verenluovutushan on vaivaton ja nopea juttu, eikä omaa veriryhmääkään tarvitse ennalta tietää, riittää että menee paikalle. Luovuttajilla näytti olevan hymy herkässä luovutustilanteessa, siitä jäi hyvä fiilis. Vapaehtoisesti auttaminen näin pienellä panoksella on juttu, johon haluan kannustaa kaikkia. Ammattiurheilijan kannattaa kuulemma luovuttaa vasta kisakauden jälkeen, joten syksyllä sitten uudestaan, Rovanperä hymyilee.

Esimerkiksi onnettomuustilanteissa tarvittavaa O -negatiivista eli hätäverta on oltava aina saatavilla, kuten muitakin veriryhmiä. Jotta avustusketju ei katkea, Veripalvelu tarvitsee tänäkin vuonna noin 20 000 uutta verenluovuttajaa.