Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus: Käytetty auto pitää pintansa

Suomalaiset ovat käytettyjen autojen ostajakansaa, selviää tuoreesta Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksesta. Jopa kahdeksan kymmenestä on joskus hankkinut käytetyn auton, ja yhtä moni arvioi todennäköisesti seuraavilla autokaupoillaan kallistuvan käytettyyn autoon.

Kamuxin tuoreella Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksella luodattiin muun muassa suomalaisten auton ostoon ja valintaan ohjaavia näkemyksiä. Jos nyt lähdettäisiin autokaupoille, kahdeksan kymmenestä vastaajasta pitäisi erittäin todennäköisenä tai todennäköisenä, että he ostaisivat käytetyn auton. Keitä nämä kahdeksan olisivat?

Käytettynä auton ostoa suosivat erityisesti ne, joilla on entuudestaan kokemusta käytetyn auton hankinnasta. Heistä, jotka eivät ole koskaan hankkineet käytettyä autoa, yli 60 prosenttia hankkisi todennäköisesti auton käytettynä. Suurimmalla osalla 18‒24-vuotiaista autoilijoista auton hankinta kallistuu tulotasosta johtuen ymmärrettävästi käytettyyn autoon. Uutena auton ostaneista noin neljännes miettisi seuraavan auton kohdalla vaihtoehtona käytettyä autoa. Miesten ja naisten välillä ei ilmennyt merkittäviä eroja.

Tutkimuksessa tiedusteltiin myös, mikä vuorostaan puoltaisi uuden auton ostoa. Näitä syitä olivat muun muassa halu saada tietynlainen auto halutulla varustelutasolla, uuden auton pidempi ja kattavampi takuu sekä epävarmuus, miten käytettyä autoa on ylläpidetty. Uutta autoa harkitsevia on suhteessa enemmän lapsettomissa perheissä sekä yli 65-vuotiaissa.

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus on tehty Kamux-autoliikeketjun toimeksiannosta M3 Research Finland Oy:llä 22-27.3.2017. Online -tutkimukseen M3 Paneelissa vastasi 1000 ajokortinomistajaa, jotka ovat iältään 18 ‒70 -vuotiaita. Otos edustaa suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.