Tämä perinteinen automerkki ei tuo vuoden 2030 jälkeen Eurooppaan kuin täyssähköautoja

Moni automerkki on ilmoittanut suurista panostuksista täyssähköautomarkkinoilla. Kuva: Akin

Ford on yksi autohistorian tärkeimmistä automerkeistä. Kun Ford aamulla ilmoitti kymmenen vuoden suunnitelmistaan, automaailmassa kohahti.

Fordin ilmoituksen mukaan vuoden 2026 puoliväliin mennessä kaikki Euroopassa myytävät Fordin henkilöautomallit ovat joko ladattavia hybridejä tai täyssähköautoja.

Tämäkään ei riitä Fordille, vaan vuoteen 2030 mennessä Ford myy Euroopassa ainoastaan täyssähköisiä henkilöautoja.

Näin kunnianhimoiset suunnitelmat vaativat myös isoja panostuksia.

Ford investoikin lähes miljardi euroa sähköautojen valmistukseen tehtaallaan Kölnissä.

Yhtiön ensimmäisen Euroopan markkinoille tarkoitetun ja Euroopassa valmistettavan suuren volyymin täyssähköisen henkilöautomallin valmistus alkaa tehtaalla vuonna 2023.

Taloudellisesti Fordilla meneekin varsin mukavasti tällä hetkellä, vaikka koronapandemia on kohdellut kaltoin koko autoalaa.

- Olemme onnistuneet yhtiömme uudelleenjärjestelyssä ja palanneet taas kannattavaksi viime vuoden lopulla Euroopassa. Nyt kiihdytämme kohti täyssähköistä tulevaisuutta Euroopassa vaikuttavilla uusilla automalleilla ja maailmanluokan liitettävyydellä ja asiakaskokemuksella, kertoi Stuart Rowley, Fordin Euroopan pääjohtaja automedialle.

- Uskomme vahvan suorituksemme jatkuvan tänä vuonna ja olemme suunnitelmiemme mukaisesti matkalla kohti kuuden prosentin liikevoittotavoitettamme ennen korkoja ja veroja. Toimenpiteet ovat osa yhtiön suurta globaalia operatiivisen toiminnan muutosta.