Tämä uusi liikennemerkki tulee aiheuttamaan paljon puhetta

Uusi tieliikennelaki saattelee keltaisen viivan unholaan. Kuva: Tobias Freeman

Suomi siirtyy vajaan parin viikon kuluttua uuden tieliikennelain piiriin ja se tulee vaikuttamaan monin eri tavoin kaikkien tielläliikkujien arkeen.

Maanteiltä keltaiset sulkuviivat ja sulkualueet vaihtavat värinsä valkoiseksi. Suomi onkin Euroopan maista viimeinen, jossa on käytetty keltaisia maantiemerkintöjä.

Oman mausteensa keitokseen tuovat 20-30 täysin uutta liikennemerkkiä. 

Uusia merkkejä ovat muun muassa nastarengaskiellon, vähimmäisnopeuden, sähköajoneuvon latauspaikan, pyöräkadun ja ajokaistojen yhdistymisen liikennemerkit.

Etukäteen vähimmäisnopeusrajoitusmerkki on aiheuttanut eniten kahvipöytäkeskustelua.

Tällainen on uusi vähimmäisnopeusmerkki.

Vähimmäisrajoitusmerkki kertoo nopeuden, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne sitä edellytä. Näin rajoitetulla tiellä tai kaistalla ei saa ajaa ajoneuvolla, jonka rakenteellinen nopeus on alle merkillä osoitetun vähimmäisnopeuden.

Monet merkit ovat myös saamassa kasvonkohotuksen, sillä niitä yksinkertaistetaan. Tästä esimerkkinä on suojatien merkki, jonka jykeväleukainen mieshahmo muuttuu pallopäiseksi kulkijaksi.

Leukaperien muotojen lisäksi uuden suojatiehahmon kävelyä on arvosteltu.

Muun muassa sisätautiylilääkäri Jan Sundell arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa uuden suojatiemerkin hahmolla olevan huono ryhti ja jäykkä käynti.

Vertaile itse vanhaa ja uutta suojatiemerkkiä. Mitä mieltä olet hahmoista?