Tässä asiantuntijan vinkit käytetyn auton ostoon - Vakuutusyhtiön teettämä kysely paljasti erikoisia piirteitä suomalaisten tavoista

Joka neljäs suomalainen on hankkimassa auton seuraavan 12 kuukauden aikana. Moni päätyy käytettyyn. Kuva: Arvid Skywalker

Vakuutusyhtiö LähiTapiola teetti suomalaisille kyselyn, jonka mukaan joka neljäs vastaaja arvioi hankkivansa auton seuraavan vuoden aikana. Erityisesti käytetyt autot kiinnostavat suomalaisia.

Kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen suunnittelee hankkivansa auton seuraavan 12 kuukauden aikana.

Ensisijaisesti uutta autoa kiikaroi 5 % ja käytettyä autoa 9 % vastaajista. Kyselyn mukaan 11 % kertoo saattavansa hankia joko uuden tai käytetyn auton.

- Autokaupan odotukset ovat nyt korkealla kesän myyntiin. Romutustilastojen uudet ennätykset ennakoivat myös autokauppaan hyvää virettä ja perinteisesti kesäaikana tehdään paljon käytettyjen autojen kauppoja, sanoo LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksen vastaajat kertoivat kiinnittävänsä eniten huomiota auton kuntoon (67 %), ajettuihin kilometreihin (62 %), ostohintaan (53 %) ja huoltohistoriaan (50 %), jos olisivat ostamassa ensisijaisesti käytettyä autoa.

- Kyselyn tulosten perusteella suomalaiset korostavat käytetyn auton valintakriteereinä vahvasti auton luotettavuutta ja taloudellisia seikkoja. Huomionarvoisaa on, että yleisessä keskustelussa korostuvat yhä enemmän autoilun ympäristövaikutukset, mutta kyselyn tuloksissa päästöjen vaikutus valintakriteerinä ei ole kovin korostunut (17 %), Alaviiri kertoo.

Miesten ja naisten näkemykset käytetyn auton valintakriteereistä eivät eroa kyselyn mukaan merkittävästi. Suurimmat erot syntyivät suhtautumisessa auton merkkiin, käyttövoimaan ja turvallisuuteen. Naisista useampi kuin miehistä kiinnittäisi huomiota ostettavan auton turvallisuuteen (35 % - 25 %). Miehistä useampi kuin naisista pitäisi tärkeänä ostettavan auton käyttövoimaa (32 % - 20 %) ja auton merkkiä tai mallia (41 % - 29 %).

LähiTapiolan asiantuntijat korostavat käytettyä autoa ostaessa ottamaan huomioon nämä seikat:

Kun ostat käytettyä autoa, mieti millaisia odotuksia sinulla on - Mihin tarkoitukseen ostat auton.

Auton hinta ei ole sama summa kuin auton käyttökustannukset. Ota selvää, millaisia remontteja autoon on tulossa.

Tarkista auton kunto ja koeaja se hyvin erilaisilla alustoilla.

Ostotilanteessa ota selvää auton dokumenteista, kuten liikennevakuutuksista ja maksetuista ajoneuvoveroista.