Tässä ehdokkaat vuoden autoksi

Tässä kuvassa näkyvät ehdokkaat vuoden autoksi. Kuva: Markus Pentikäinen

Auto- ja liikennetoimittajat ry:n valinta vuoden autoksi huipentuu toisella kierroksella, jossa jatkaa ensimmäistä kertaa kuuden sijasta seitsemän autouutuutta.

Seitsemän autoa jatkaa kisassa kilpailun säännön takia, jonka mukaan äänten mennessä tasan on mukaan otettava kaikki kuudennelle sijalle yltäneet automallit.

Valintojen ensimmäinen äänestyskierros alkoi viime viikolla Nummelan lentokentältä, jossa suomalaisilla autojournalisteilla oli mahdollisuus tutustua perusteellisesti kaikkiin ehdolla olleisiin 35 autouutuuteen.

Koeajojen jälkeen alkoi äänestys, jossa jokainen tuomari sai valita jatkoon kuusi autoa.

Kilpailu osoittautui hyvin tasaväkiseksi, sillä 35 auton joukosta kokonaan ilman ääniä jäi vain kolme uutuusmallia.

Kun äänet laskettiin yhteen, jatkoon selvisivät Audi E-tron, Mazda 3, Peugeot 208, Renault Clio, Škoda Kamiq, Škoda Scala ja Toyota Corolla.

Seitsemän finalistia ovat hyvinkin eri tyyppisiä – mukana on esimerkiksi monenlaisia käyttövoimavaihtoehtoja aina täyssähköstä bensiiniin, maakaasuun ja dieseliin.

Korimallejakin löytyy käytännöllisistä 5-ovisista luukkuperistä aina muodikkaisiin katumaastureihin, perinteisiin porrasperiin sekä suomalaisten rakastamiin farmareihin saakka.

Vuoden Auto Suomessa 2020 -arvonimen tärkeimpinä valintaperusteina ovat auton rahalle tarjoama vastine sekä erilaiset muut ominaisuudet kuten ajettavuus, mukavuus, tilat, tekninen edistyksellisyys sekä ympäristöystävällisyys.

Merkitystä on myös muotoilulla sekä suomalaisia ostajia kiinnostavilla varusteilla ja autojen ostajalle tarjoamilla mallivaihtoehdoilla.

Toinen ja ratkaiseva äänestys käynnistyy perjantaina 15.11.

Finaalikierroksella jokaisella tuomariston jäsenellä on käytettävissään 15 ääntä, jotka tuomari voi jakaa haluamallaan tavalla. Yksi kuudesta ehdokkaasta on kuitenkin nostettava omassa pistejaossa voittajaksi, eikä kaikille ehdokkaana oleville autoille tarvitse antaa pisteitä.

Eniten ääniä saanut automalli palkitaan himoitulla Vuoden Auto Suomessa 2020 -tittelillä.

Voittaja julkistetaan 5. joulukuuta Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä Auto- ja Liikennegaalassa.

Gaalan huippuhetket ovat nähtävissä MTV3-kanavalla lähetettävässä vajaan tunnin koosteessa lauantaina 7.12. kello 15.05–16.00.

Auto- ja Liikennegaalan järjestelyistä vastaavat Autotuojat ja -teollisuus ry sekä Event Management Group Oy yhdessä Auto- ja liikennetoimittajat ry:n kanssa.