Tässä vanhemmille vinkkejä, miten ohjaat nuoren vastuullisen autoilun tielle

Nuoret ovat valitettavan vahvasti edustettuna onnettomuustilastoissa. Kuva: Anthony Fomin

Kuluvana kesänä olemme lukeneet useistakin tiedotusvälineistä nuorten autoilijoiden aiheuttamista kolareista, joissa kuolonuhreiltakaan ei ole vältytty.

Nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa, sillä lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on 15-24-vuotias. Ikäryhmän liikenneturvallisuus on Suomessa alle EU:n keskitason.

Riskialttein aika uudelle kuljettajalle on ensimmäinen vuosi kortin saamisen jälkeen, ja vanhempien vastuu nuorten turvallisen liikkumisen tukemisessa on suuri.

Liikenneturva onkin laatinut vinkit vanhemmille sekä tilanteeseen, jossa ajokortin hankkimista vasta pohditaan ja tilanteeseen, että kortti on jo takataskussa.

Tässä vinkit niille perheille, jossa korttia vasta fundeerataan. Ja tässä niille, joilla kortti jo on.

- Kun ajokortin hankkiminen on ajankohtaista, ovat nuoren lisäksi myös vanhemmat usein ihan uuden tilanteen edessä. Vanhempien tuki on tärkeää, jotta nuori voi kehittyä turvallisena kuljettajana, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi.

- Jokainen nuori on kuitenkin yksilö, eikä kaikissa tilanteissa toimivia ratkaisuja ole olemassakaan. Tärkeintä on, että huoltaja osoittaa olevansa kiinnostunut nuoren turvallisesta liikkumisesta. Sivuiltamme löytyy vinkit esimerkiksi siihen, miten nuoren kanssa kannattaa puhua kuljettajana toimimisesta, Niemi jatkaa.

- On hienoa, että saamme yhteistyössä jaettua tietoa siitä, miten vanhemmat voivat tukea nuorta taklaamaan riskejä kortin saamisen jälkeen. Liikenneturvan vinkit ovat tärkeä lisä siihen, miten ja millä ehdoilla ajokortin voi ylipäätänsä hankkia”, sanoo Traficomin tiiminvetäjä Henna Antila.

Ajokorttilakia ollaan uudistamassa, ja hankkeen aloittamisen yhteydessä esillä on ollut erityisesti 17-vuotiaiden nuorten liikenneturvallisuus. Lainsäädäntötyö on vasta alkanut.

- Vaikka ikäpoikkeusluvan haltijoista on puhuttu julkisuudessa paljon, tulee kaikkien nuorten kuljettajien valmiuksia kehittää – ei pelkästään niiden, jotka saavat ajo-oikeuden poikkeusluvalla. Tämän yhteistyön seurauksena pyrimme muistuttamaan myös vanhempia itseään siitä, että heidän oma liikennekäyttäytymisensä on iso juttu – millaista esimerkkiä näytämme omille lapsillemme, Niemi kysyy.