Tekniikan Maailman suojatietestin tulos järkyttää - Yhdessä kaupungissa melkein kaikki ajoivat pysähtymättä suojatien eteen pysähtyneen auton ohi

Tekniikan Maailman suojatietesti jätti kaikkea muuta kuin turvallisen olon. Kuva: Ian

Eräs raumalainen ajattelija sanoi joskus, että suojatien nimeksi pitäisi vaihtaa vaaratie. Hänen mukaansa jalankulkija saa kaiken toivon heittää astuessaan suojatien yli.

Tekniikan Maailma testasi autoilijoiden suojatiekäyttäytymistä Turussa, Tampereella, Oulussa, Rovaniemellä, Kuopiossa, Helsingissä ja Lahdessa.

Valitettavasti testin tulos osoitti, että raumalainen ajattelija oli hyvinkin oikeassa. Suojatiesäännöksistä välittämättömien autoilijoiden osuus on suorastaan järkyttävä.

Suojatietesti toteutettiin seuraavalla tavalla: Pakettiauto lähestyi suojatietä, ja antoi luvan jalankulkijalle astua suojatielle. Samalla pakettiauto hidasti ja pysähtyi suojatien eteen.

Tämän jälkeen seurattiin pysähtyikö myös takaa tullut ajoneuvo. Testi toistettiin kaikkiaan 20 kertaa samassa paikassa.

Testin perusteella Suomen suojatievaarallisin kaupunki on Lahti. Lahdessa, Suomen Chicagossa, melkein kaikki ajoivat pysähtymättä suojatien eteen pysähtyneen auton ohi. Tulos oli siis 18. Ainoastaan kaksi autoilijaa pysähtyi tieliikennelain määräämällä tavalla.

Seuraavina tulevat Rovaniemi (13), Oulu (11), Helsinki (10), Kuopio (10), Turku (7) ja Tampere (6). Tampereella siis peräti 14 pysähtyi ja kuusi jätti pysähtymättä.

Rauma ei testissä ollut mukana, mutta jokainen autoilija voi täällä pitää huolen siitä, ettei tee tätä virhettä Raumalla. Tässä kuitenkin muistin virkistykseksi tieliikennelain pykälä 27:

”Jos ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen, sitä ei saa ohittaa ajoneuvolla pysäyttämättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa.”

Tekniikan Maailman suojatietestin voi kokonaisuudessaan lukea eilen ilmestyneestä Tekniikan Maailmasta (16/2021) tai netistä tilaamalla Tekniikan Maailma Digi.