Tiedätkö milloin lapsen ei enää tarvitse matkustaa turvaistuimessa?

Lapsi matkustaa turvallisimmin henkilöautossa turvaistuimessa. Kuva: Liikenneturva / Kaisa Tanskanen

Vastaus otsikon kysymykseen on Suomen lain mukaan hyvin selkeä. Lapsi tarvitsee turvaistuinta autossa matkustaessaan 135 cm pitkäksi asti.

Jos varhaislapsuuden kasvu ei ole ollut sangen rivakkaa, lapsi tarvitsee turvalaitetta vielä alakouluikäisenä.

- Turvaistuimen tarve määräytyy lapsen koon eikä taitojen mukaan. Lapsi oppii laittamaan turvayön kiinni itse noin kolmivuotiaana, mutta hän tarvitsee asianmukaista turvaistuinta, kunnes on 135 cm pitkä, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

- Senttiraja perustuu turvallisuudelle, sillä lapsen vielä kehittyvä keho tarvitsee mahdollisimman tehokasta suojaa törmäysvoimilta. Vasta kun lapsi on tarpeeksi pitkä, auton omat turvavyöt ohjautuvat lapsella niin kuin pitää, Elovaara jatkaa.

Takapenkille kiinnitetty turvaistuin on autossa matkustavalle lapselle turvallisin paikka. Kolmevuotiaaksi asti lapsen tulisi matkustaa takapenkillä selkä menosuuntaan päin.

Liikenneturva ohjeistaa, että turvaistuin täytyy valita lapsen ja auton mukaan. Useimmiten turvaistuin vaihdetaan isompaan, kun lapsen silmät ovat turvaistuimen pääntuen yläreunan tasalla.

Vanhempia voi hämmentää keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä liikkuva valtava määrä niin omakohtaisia tarinoita kuin luuloihin perustuvia käsityksiä turvaistuimista.

Lähtökohtaisesti kannattaa aina tutustua oman auton ohjekirjaan, ja tarkistaa valmistajan ohjeet koskien lapsen kuljettamista kyseisessä automallissa.

- Turvaistuimen käyttöä ei kannata ajatella terveellisenä ruokavaliona, josta karkkipäivänä voi joustaa. Kun turvaistuin on käytössä aina, myös lapsi ymmärtää rutiinin paremmin, eikä mutinalle anneta sijaa. Vanhempienkin on selkeämpää vaatia ja ylläpitää johdonmukaista linjaa kuin sekavaa käytäntöä, Elovaara vinkkaa.