Torstaina juhlitaan näkyvästi ympäri Suomea

Heijastinpäivää on juhlittu vuodesta 2013 lähtien. Tänä vuonna se osuu kuluvan viikon torstaille. Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Torstaina, lokakuun ensimmäisenä päivänä,  juhlitaan jälleen kerran jokaisen liikenteessä liikkuvan kallisarvoisinta turvavälinettä, joka on tietenkin heijastin.

Valtakunnallista heijastinpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Liikenneturvan lanseeraama päivä on startti syksyn heijastinkauteen. Heijastinpäivä viestii siitä, että viimeistään nyt on aika kaivaa heijastimet esiin.

Teemapäiviä ja tempauksia tarvitaan myös liikenneturvallisuustyössä, koska unohtaminen on inhimillistä. Oikea-aikainen muistutus kannustaa tekemään turvallisia valintoja.

Liikenneturva muistuttaa heijastinkauden käynnistymisestä myös kampanjalla.

#Vahvastinäkyvä-kampanjassa jääkiekkoilija Noora Räty, koripalloilija Tuukka Kotti ja jalkapalloilija Nikolai Alho kannustavat heijastimen käyttöön.

Kampanjan viesti on yksinkertainen: Samalla tavalla kuin urheilijat valmistautuvat tulevaan kauteensa, myös pimeää kautta liikenteessä voi ennakoida kiinnittämällä heijastimet takkeihin, laukkuihin ja muihin varusteisiin.

Jos oma heijastin vielä uupuu, laajasta heijastinvalikoimasta on helppo löytää itselleen sopiva heijastin. Erilaiset kiinnitysmekanismit auttavat kiinnittämään heijastimen niin arkitakkiin, juoksuvaatteisiin kuin sadeasusteisiinkin.

Heijastimen toiminta perustuu siihen yksinkertaisuuteen, että se heijastaa valon takaisin lähteeseen.

Nykyään markkinoilla on myös paljon erilaisia heijastavia asusteita tai materiaaleja, joista voi itse tehdä heijastavan koristeen tai muun asusteen.

Heijastavat tuotteet ovat lisä pimeän ajan näkyvyyteen, mutta takuuta siitä, että ne erottuvat pimeällä, ei ole.