Tulevaisuudessa iskän Volvolla ei ajeta enää ylinopeutta

Volvon Care Key-avain tulee kaikkiin Volvon malleihin vakioksi vuonna 2021.

Jossain kodeissa on ehkä käyty tiukkaakin keskustelua viranomaistaholta tulleesta kirjeestä, joka on sisältänyt peltipoliisin nappaaman kuvan nopeusrajoituksen ylityksestä. Etenkin jos välähdyskuva ei ole auton omistajan aikaansaama.

Nämä perhepalaverit ovat Volvo-talouksissa parin vuoden kuluttua historiaa.

Volvo esitteli eilen keskiviikkona Care Key -avaintekniikan, jonka avulla Volvon omistaja voi asettaa itse autoon huippunopeusrajoituksen perheenjäseniä tai ystäviä varten. Care Key on vakiona kaikissa Volvo -autoissa mallivuodesta 2021 alkaen.

Care Keyn julkaisu seuraa aikaisemmin tässä kuussa annettua ilmoitusta, jonka mukaan Volvo rajoittaa kaikkien uusien autojensa huippunopeudeksi 180 km/h vuodesta 2020 lähtien. Yhtiö haluaa lähettää voimakkaan viestin ylinopeuden vaaroista.

Volvon pääjohtajan Håkan Samuelssonin mukaan yhtiö haluaa aloittaa keskustelun siitä, onko autonvalmistajalla oikeus tai jopa velvollisuus asentaa autoihin tekniikkaa, joka muuttaa kuljettajien käyttäytymistä.

Nyt kun tällainen tekniikka on käytettävissä, tästä kysymyksestä tulee entistä tärkeämpi.

Nopeusrajoitus ja Care Key ovat molemmat osa tätä keskustelua ja osoittavat, kuinka autonvalmistajat voivat kuljettajien oikeaa käyttäytymistä tukemalla ottaa aktiivisesti vastuuta tavoitteessa lopettaa kuolemantapaukset liikenteessä.

– Meidän mielestämme jokaisella autonvalmistajalla on vastuu parantaa liikenneturvallisuutta. Hiljattain ilmoittamamme nopeusrajoitus sopii tähän ajattelutapaan, ja Care Key on toinen hyvä esimerkki. Monet haluavat jakaa autonsa ystävien ja perheenjäsenten kesken, mutta eivät tiedä, kuinka he voivat varmistaa, että toiset pysyvät turvassa tien päällä. Care Key on yksi kelpo ratkaisu, joka tarjoaa enemmän mielenrauhaa, Håkan Samuelsson sanoo.

Mahdollisten turvallisuushyötyjen lisäksi nopeusrajoituksen ja Care Keyn kaltaiset ratkaisut tarjoavat Volvon omistajille taloudellisia etuja. Yhtiö kutsuu vakuutusyhtiöitä eri markkina-alueilla mukaan keskusteluun Volvon omistajia suosivien vakuutusten laatimiseksi, jos autoissa on nämä turvallisuusratkaisut.

Sopimukset ja ehdot riippuvat paikallisen markkinan olosuhteista, mutta Volvo uskoo voivansa ilmoittaa ensimmäisistä sopimuksista kansallisten vakuutusyhtiöiden kanssa pian.

– Jos voimme rohkaista ja tukea parempaa ajokäyttäytymistä teknologialla, joka auttaa kuljettajia pysymään pois vaaratilanteista, sillä tulee loogisesti olla positiivinen vaikutus myös vakuutusmaksuihin, Håkan Samuelsson toteaa.