Ulkomailta ostetun käytetyn auton matkamittaria on voitu peukaloida

Traficomin mukaan matkamittarin peukalointia tapahtuu etenkin Itä-Euroopassa. Kuva: Patrick Tomasso

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvitti syksyllä 2018 matkamittariväärennösten yleisyyttä Suomessa ensirekisteröidyissä sekä Suomeen käytettynä maahantuoduissa henkilö- ja pakettiautoissa.

Auton matkamittarilukeman väärentämisellä tarkoitetaan mittarilukeman manipulointia siten, että se osoittaa todellisesta ajomäärästä poikkeavaa, tavallisesti todellista alempaa lukemaa.

Tärkeimpänä syynä matkamittarilukemien manipulointiin on taloudellisen hyödyn tavoittelu käytettyjen autojen kaupassa, koska lähtökohtaisesti vähemmän ajettu auto on jälleenmyyntiarvoltaan suurempi.

Traficomin tutkimuksessa kävi ilmi, että kokonaisuudessaan katsastusten välillä laskeneet matkamittarilukemat osoittautuivat melko harvinaisiksi Suomessa käytössä olevissa autoissa, vain 0,6 prosenttia.

Sen sijaan ulkomailta Suomeen maahantuoduissa autoissa niitä havaittiin verrattain usein, jopa 5 - 17 prosenttia.

Matkamittarien väärentämisen on havaittu olevan yleistä monissa Euroopan maissa, erityisesti Itä-Euroopassa. Ilmiöön on pyritty puuttumaan tiukemmalla lainsäädännöllä ja ottamalla käyttöön mittarilukemien seurantakeinoja.

Käytettyjen tuontiautojen kaupassa ostajan on hyvä pyytää auton myyjältä tai maahantuojalta selvitystä auton huolto- ja matkamittarihistoriasta.

Kansainvälisen tiedonvaihdon parantaminen katsastus- ja huoltokirjauksista sekä viranomaisten parempi pääsy tuontiautojen historiatietoihin on tehokas keino havaita ja ennaltaehkäistä mittariväärennöksiä, koska tällöin väärennösten tekijöiden kiinnijäämisriski kasvaa.