Uusi tieliikennelaki antaa auton pysäköijälle enemmän mahdollisuuksia

Ulkomailta tuttu tien vasemmalle pysäköinti mahdollistuu myös Suomessa kesäkuun alusta. Tämä kuva on Portugalin Portosta. Kuva: Vita Marija Murenaite

Kun Suomi astuu kesäkuun alussa uuden tieliikennelain maailmaan, moni asia muuttuu ja helpottuu autoilijan näkökulmasta katsottuna. Pysäköinti on yksi näistä helpottuvista asioista.

Uusi tieliikennelaki nimittäin antaa autoilijalle mahdollisuuden pysäköidä taajamassa autonsa tien vasempaan reunaan eli kuten Raumalla tapaa on aiemmin kutsuttu, "ranskalaiseen parkkiin".

Uudem alin mukaan auton saa pysäköidä vasempaan reunaan, jos se ei häiritse muita kulkijoita.

Edelleen autoilijan täytyy tapauskohtaisesti ottaa selvää, onko pysäköinti sallittua, sillä sitä koskevat kiellot ovat voimassa molemmille puolille tietä pysäköidessä. Pysäköinti ja pysäyttäminen on luonnollisesti edelleen kielletty muun muassa liikenneympyrässä, pyörätiellä ja linja-autoille tarkoitetulla kaistalla.

Suomalaiset tarvitsevat yhä enemmän kotihoitoa, joten se on otettu huomioon uutta tieliikennelakia sorvattaessa.

Kesäkuun alusta alkaen kotihoidon työntekijät, joilla on autossaan kunnan myöntämä kotihoitotunnus, voivat pysäköidä autonsa ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoille.

Raumalla parkkikiekko on tärkeä tarvike autossa, mutta kesäkuun alusta sen puuttuminen ei nosta verenpainelukemia.

Uuden tieliikennelain mukaan kiekkoa ei välttämättä tarvita, sillä pysäköinnin alkamisajan voi kirjoittaa mihin tahansa paperiin, kuitenkin niin, että se on ilmoitettu selkeästi havaittavalla tavalla. Eli kunhan pysäköinninvalvoja näkee, koska pysäköinti on aloitettu, ei varsinaista parkkikiekkoa tarvita.