Vanhemmat autoilijat kiusaavat nuorempia liikenteessä

Nuoret kuskit kertoivat Liikenneturvan kyselyssä vanhempien autoilijoiden tekemästä kiusasta. Kuva: Jan Baborak

Liikenneturvan tekemä kysely paljasti karuja liikenneasenteita.

Jopa joka kahdeksas autoilija kertoi yrittävänsä joskus ”kouluttaa” mopolla tai mopoautolla liikkuvia nuoria.

Kaksi kolmasosaa kertoi ajavansa tavallista huomaavaisemmin, jos huomaa liikenteessä nuoren kuljettajan.

Puolet nuorista kuljettajista taas koki, että aikuiset tekevät joskus tahallaan kiusaa nuorille kuljettajille liikenteessä.

Liikenneturva muistuttaa, että ajotaito ja osaaminen karttuvat kokemuksen myötä.

Mopon sarvissa voi olla 15-vuotias ja myös auton ratista löytyy nykyään enemmän 17-vuotiaita nuoria. Kortin saatuaankin nuorella on vielä paljon harjoiteltavaa. Tämä on aikuisten nuoria kuljettajia kohdatessaan tärkeä tiedostaa.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista 65 prosenttia kertoi ajavansa varovaisemmin, jos he huomaavat liikenteessä nuoren kuljettajan.

Aina ei aikuisilla hyvän esimerkin näyttäminen onnistu.

- Nuorille kuljettajille voi sattua enemmän virheitä, mutta aikuisten kuljettajien pitäisi tämä ymmärtää ja suhtautua kärsivällisyydellä. Missään nimessä liikenne ei ole paikka, jossa toista lähdetään ”kouluttamaan”. Osoittamalla mieltä valoja välkäyttämällä, tööttäämällä tai muutoin karvaamalla tilannetta vain pahennetaan. Aikuisten tulee omalla toiminnallaan näyttää oikeanlaista esimerkkiä liikenteessä, eikä lisätä riskejä, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi.

Liikenneturvan suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen toivoo, että aikuiset ottaisivat viestin tosissaan: käyttäytymällä huonosti nuoria kohtaan aikuinen näyttää huonoa mallia siitä, miten nuoriin tai liikenteessä virheen tekeviin on hyväksyttävää suhtautua.

- Nuorten kokoontumiset voivat myös provosoida aikuisia. Näin poikkeustilan aikana aikuisten on hyvä muistaa, että ohjattu toiminta on tauolla. Nuorten ajeleminen voi lisääntyä, kun muu tekeminen on vähentynyt eikä kavereita voi tavata kodeissakaan. Vaikka se ärsyttäisikin, ärtymystään ei tule osoittaa käyttäytymällä liikenteessä huonosti. Riskinä on, että syntyy negatiivinen kehä, jossa nuoret ja aikuiset provosoivat toisiaan, Markkanen muistuttaa.