Viina sekoittaa edelleen Suomen kesäliikennettä

Alkoholi aiheuttaa edelleen vaaratilanteita ja kuolemantapauksia Suomen liikenteessä. Kuva: Samuele Errico Piccarini

Vaikka alkoholin ja autoilun huonosta yhteensopivuudesta on tiedetty vuosikymmenten ajan, rattijuoppojen aiheuttamat onnettomuudet ja kuolintapaukset nousevat tuon tuosta otsikoihin.

Liikenneturva on tarkastellut tilastoja, ja niiden mukaan kesäkuukausina sattuu eniten liikenneonnettomuuksia.

Alkoholirattijuopumukset korostuvat tilastoissa usein heinäkuun korvilla. Tyypillisesti alkoholi kuljettaa onnettomuuteen kesäviikonloppuna öiseen aikaan.

- Rattijuopumusonnettomuudet ovat vähentyneet vuosien saatossa, mutta niiden osuus liikennekuolemista ei ole vähentynyt. Tyypillisimmin näissä onnettomuuksissa suistutaan tieltä ja turvavyö on jäänyt kiinnittämättä. Rattijuopumusonnettomuudet korostuvat myös nuorten kuljettajien ja miesten kohdalla, taustoittaa Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo.

Suomalaiset suhtautuvat tiukasti alkoholin ja liikenteen yhteensopimattomuuteen. Liikenneturvan kyselyssä yhdeksän kymmenestä pitää tärkeänä puuttua, jos näkee toisen lähtevän ajamaan autoa humalassa.

- Kaverikin kiittää viimeistään seuraavana päivänä siitä, että humalapäinen hölmöily tuli estettyä ajoissa. Jos puhe ei toimi, otetaan avaimet pois. Myös hätäkeskukseen voi soittaa, jos näkee humalaisen menevän rattiin, Vuoristo summaa.

Lomalla lisääntyvä tissuttelu voi johtaa siihen, ettei kuljettaja ole ihan selvinpäin, vaikkei rattijuopumusraja ylittyisikään. Myös pienemmät määrät alkoholia vaikuttavat ajamiseen.

- Jos vähänkään kostea ilta kutsuu, oma auto kannattaa jättää suosiolla kotiin. On fiksua suunnitella etukäteen, kuinka matkat taittuvat. Näin ei ole pikkutuntien päähänpistojen varassa. Se, että vuorokausi vaihtuu toiseksi, ei myöskään taio promilleja haihduksiin. Vähäuninen tai huonosti nukuttu yö vain tehostaa kostean illan haittoja. Jos aamulla happi tuntuu heikolta tai oma ajokunto vähänkään mietityttää, ei ajamaan tule lähteä, Vuoristo korostaa.