Viranomaiset ymmällään: Jäteöljyä katoaa vuosittain mystisesti tuhansia tonneja

Vuosittain Suomessa katoaa jäteöljyä mystisesti 10 000 tonnia. Kuva: Jesse Bowser

Ympäristöministeriön ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n mukaan vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua jäteöljyä, esimerkiksi autojen, traktoreiden ja koneiden käytettyjä voiteluöljyjä, jää laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle arviolta jopa 10 000 tonnia vuosittain.

Viranomaiset arvioivat, että ainakin osa tästä jäteöljystä päätyy laittomasti poltettavaksi tai ympäristöön.

Käytetty voiteluöljy pitäisi kierrättää, jolloin siitä voidaan valmistaa jälleen uutta voiteluöljyä. Vuosina 2010-2016 Suomessa kerättiin ja käsiteltiin jätteenkäsittelylaitoksissa vuosittain keskimäärin 36 000 tonnia jäteöljyä.

– On arvioitu, että vuosittain noin 10 000 tonnia jäteöljyä jää laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle, mutta arvio on vain suuntaa antava. Todennäköisesti osa tästä jäteöljystä hävitetään laittomasti. Jäteöljyä saattaa olla myös esimerkiksi yritysten tai kotitalouksien varastoissa, ympäristöministeriön asiantuntija Eini Lemmelä toteaa tiedotteessa.

– On kuitenkin mahdotonta varmasti tietää, mitä lailliseen käsittelyyn päätymättömälle jäteöljylle tapahtuu. Jäteöljyn polttaminen ilman ympäristölupaa, kaataminen maahan tai vesistöön, päästäminen viemäriin tai jättäminen ympäristöön on laitonta, Lemmelä sanoo.

Jäteöljy voi ympäristöön päästessään pilata maaperää tai pinta- tai pohjavesiä.

Pilaamisen tasosta kertoo jotain se, että yksi litra jäteöljyä riittää pilaamaan miljoona litraa vettä.

Jäteöljyn laittomasta polttamisesta sen sijaan pääsee ilmaan haitallisia aineita ja pienhiukkasia. Ne heikentävät lähiympäristön ilmanlaatua ja kulkeutuvat maaperään ja vesistöön.

– Maatilat, korjaamot ja pienteollisuus ovat avainroolissa kierrätyksen suhteen, sillä ne vaihtavat autoihin, traktoreihin ja erilaisiin koneisiin paljon öljyjä. Jäteöljyjen keräyksestä ja kierrätyksestä huolehtivat yritykset neuvovat toimijoita säilytyksen ja keräyksen järjestämisessä. Jätealan yritykset ovat sitoutuneet vastuulliseen keräykseen ja kierrätykseen valtakunnallisesti, Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n asiantuntija Katja Moliis sanoo.