Blogit ·

Aina ei tarvita sarjamurhaajaa

Ruotsi pursuaa dekkarikirjailijoita, joista paljon on saatu myös suomeksi. Yksi sellainen on Katarina Wennstam, jonka suomennettu tuotanto löytyy myös minun kirjahyllystäni.Ensin tuli feministinen trilogia Tahra, Turman lintu ja Alfauros. Tahrassa aiheena on seksin osto ja ihmiskauppa. Turman linnussa teemana on parisuhdeväkivalta. Alfauroksessa Wennstam nostaa esille nuorten tyttöjen hyväksikäytön… Lue juttu »

Blogit ·

Hilpeästi murhaten

Meidän uudessa, hienossa kirjastossamme kirjat pääsevät entistä paremmin esille. Olen ennenkin huomannut, että esillä olevia kirjoja tulee myös lainattua. Viimeisin löytöni onkin Marco Malvaldin Viiden korttipeli.Italiaksi kirja ilmestyi vuonna 2007 ja suomeksi se saatiin viime vuonna. Kyseessä on hilpeänsävyinen dekkari, jossa päähenkilönä on baarinpitäjä Massimo. Tapahtumapaikkana on pieni kuvitt… Lue juttu »

Blogit ·

Anni Polva ja me tytöt

Minun lapsuudessani ja nuoruudessani kirjat eivät vanhentuneet samaa vauhtia kuin nykyään. Niinpä samoja kirjoja lukivat 1950-, 1960- ja 1970-luvulla syntyneet. Ulkomaalaisista sarjoista varmaankin tunnetuin on Enid Blytonin Viisikko. Kotimaisista puolestaan kaikki lukevat tytöt ovat lukeneet Anni Polvan Tiina-kirjoja.Ensimmäinen Tiina-kirja ilmestyi vuonna 1956 ja viimeinen vuonna 1986. Kaikkiaan… Lue juttu »

Blogit ·

Kalevalaista fantasiaa

Perhekirjailija Timo Parvela tunnetaan erityisesti Ella-kirjoistaan, mutta hän on kirjoittanut paljon muutakin. Viime vuosikymmenen lopussa Parvelalta ilmestyi fantasia-trilogia Sammon vartijat. Vuonna 2007 ilmestyi Tuliterä, vuotta myöhemmin Tiera ja vuonna 2009 Louhi. Trilogia perustuu, kuten nimistäkin voi päätellä, Kalevalaan.Ensimmäiset kaksi osaa luin lapsille ääneen. Meillä luettiin tuolloin… Lue juttu »

Blogit ·

Sarjamurhaaja Salzburgissa

Useimmiten kirjoittelen omasta hyllystä löytyvistä kirjoista, mutta se ei ole mikään kiveen hakattu periaate. Nyt löysin kirjastosta uuden dekkaristin, jonka esikoisesta tykkäsin. Eli kyseessä on Ursula Poznanski ja hänen kirjansa Viisi. Kirja on Atenan julkaisuja vuodelta 2013.Tarinassa on kyse sarjamurhista. Murhat ovat raakoja, eikä niillä näytä ensin olevan mitään yhteyttä. Mielenkiintoisena ai… Lue juttu »

Blogit ·

Pimeää valoa omasta hyllystä

Kun omistaa parisentuhatta kirjaa, voi omastakin kirjahyllystään tehdä löydön. Minun viimeisin löytöni on norjalaisen Mette Newthin kirja Pimeä valo. Kirja on ilmestynyt alkuperäiskielellään vuonna 1995 ja suomeksi vuonna 1998. Samana vuonna minä olen ostanut kirjan itselleni. Pimeän valon päähenkilö on 13-vuotias Tora, joka sairastuu spitaaliin. Eletään 1800-luvun alkua, jolloin spitaali oli sama… Lue juttu »

Blogit ·

Pottereja englanniksi

Kadehdin välillä lapsiani, jotka jo teini-iässä lukevat kirjoja myös englanniksi. Toki minä olen heitä pitempään kieliä opiskellut, mutta lopputulos ei ole ollut kovin kaksinen. Kuulun siihen ikäluokkaan, jota kuvainnollisesti hakattiin kieliopilla päähän. Niinpä vieraalla kielellä ei uskaltanut puhua ja samalla rapisi myös into lukea.Syksyllä löysin kuitenkin Frankfurtin lentokentältä kirjan, joka… Lue juttu »

Vuorokauden luetuimmat

Euraan napsahti jälleen voitto! – Tällä kertaa onnekas rivi lunastettiin Hinnerjoella


Vain tilaajille Edvinin odotetuin hetki koitti traktorin hytissä – Länsirannikon Konepäivilla pääsivät myös pikkukuljettajat vauhtiin


Lähes ilmaisena mainostetusta lainasta muodostui tuhansille opintovelallisille riippakivi – jopa korkojen maksu aiheuttaa ongelmia


Löytyykö Rauman seudulta Suomen surkein kylätie vuosimallia 2023?


Vain tilaajille Raumalla on varaa valita vain kahdesta – Talviuintikausi käynnistyy niukalla tarjonnalla


Reunasen lämäri kaatoi KalPan


Blogit ·

Kuka on hirviö?

Lukuvuoteni 2014 päättyi Merete Mazzarellan kirjaan Sielun pimeä puoli, joka kertoo Mary Shelleystä ja hänen Frankensteinistaan. Kirja oli 84:s viime vuonna lukemani.Kirjan sain joululahjaksi lapsiltani. Mazzarella-kokoelmani käsittää nyt kymmenen kirjaa.Sielun pimeä puoli on tuttua Mazzarellaa. Teksti on mielenkiintoista, monipolvista, analyyttistä ja osoittaa kirjoittajansa laajan lukeneisuuden.M… Lue juttu »

Blogit ·

Pilakuvien maailma ei muutu

Olen yli 20 vuotta saanut joululahjaksi uusimman Mauri Kunnaksen kirjan. Niinpä minulla on melkoisen kattava kokoelma Kunnaksia, sillä olen itse hankkinut puuttuvia osia. Kovin hyvässä kunnossa kaikki Kunnakseni eivät ole, sillä jostain syystä edelliset kissani tykkäsivät pureskella kirjojen kulmia.Tänä jouluna sain Kunnaksen pilakuvien koosteen Yhtä juhlaa. Siihen on koottu Avussa vuosina 1989-199… Lue juttu »

Mielipiteet

Satakunnan tulevaisuus


Rauma on yksi sote-häviäjistä


Vain tilaajille Suomi tarvitsee lisää puhdasta energiaa


Kiusaamiselle stoppi!


Vain tilaajille Kuka elättää kuusikymppiset?


Todella raakaa menoa Rauman ystävyyskaupungissa


Blogit ·

Valtonen viihdyttää

Minulla on kotihyllyssä lukematon määrä lukemattomia kirjoja. Siitä huolimatta minun on välillä ihan pakko ottaa joku kirja uusintaan.Tällä kertaa armon sai Hilja Valtonen. Satuin näkemään telkkarista loppuhuipennuksen elokuvasta Vaimoke. Siitä innostuin lukemaan kyseisen kirjan, en muista monettako kertaa.Ja kun vauhtiin pääsin, jatkoin Vaimokkeen jatko-osalla eli kirjalla Neekerityttö peilaa.Vaim… Lue juttu »

Blogit ·

Mummuille luettavaa

Muuttoa valmisteleva kotikyläni kirjasto tyhjensi hyllyjään myös pitkillä laina-ajoilla. Minäkin osallistuin talkoisiin, ja lainasin Terttu Auteren kolmen kirjan sarjan Kirjepostia, Sininen hatturasia ja Huhtikuun morsian. Olen lukenut ne jo aiemmin, mutta nyt halusin lukea ne putkeen, jotta henkilöt pysyvät paremmin mielessä.Kun kehuin kirjastovirkailijalle kirjoja, hän sanoi, ettei ole itse luken… Lue juttu »

Blogit ·

Kirjalla saa olla historia

Nyt on pakko tuoda julki (tosin kaksi viikkoa jälkijunassa), että pääsin haastattelemaan Markus Majaluomaa. Majaluomalla on Eurajoella Vuojoen kartanossa näyttely, ja minä änkesin itseni näyttelyinfoon.Näyttelyssä on esillä Majaluoman kuvituksia, öljymaalauksia ja myös animaatio. Näyttely on esillä jouluun asti.Infossa minä heitin objektiivisuuden nurkkaan, ja pyysin Majaluomalta yhteen Isä... -kir… Lue juttu »

Blogit ·

Kirjoja keräillen

Tapasin vanhan tuttavan pitkästä aikaa. Kuulumisia vaihdettiin kotipaikkamme kirjaston ikkunan edessä. Ikkunassa oli paljon vanhoja kirjoja ja teksti, että niitä jaettiin taas ilmaiseksi. Kirjastomme näet valmistelee muuttoa uusiin tiloihin.Olimme molemmat vähän surullisia vanhojen kirjojen kohtalosta. Siitä pääsimme kuitenkin iloisempiin asioihin, kun tuttavani ryhtyi kertomaan yhdestä keräilykoht… Lue juttu »