Anni Polva ja me tytöt

Minun lapsuudessani ja nuoruudessani kirjat eivät vanhentuneet samaa vauhtia kuin nykyään. Niinpä samoja kirjoja lukivat 1950-, 1960- ja 1970-luvulla syntyneet. Ulkomaalaisista sarjoista varmaankin tunnetuin on Enid Blytonin Viisikko. Kotimaisista puolestaan kaikki lukevat tytöt ovat lukeneet Anni Polvan Tiina-kirjoja.
Ensimmäinen Tiina-kirja ilmestyi vuonna 1956 ja viimeinen vuonna 1986. Kaikkiaan Polva kirjoitti 29 Tiinaa. Ihan viimeisimpiä en ole lukenut, mutta alkupään kirjoista parhaat jopa muutamaan kertaan.
Kun Tiinat oli luettu ja ikää oli tullut, siirryin Polvan aikuisten kirjoihin. Tiedän, monen mielestä silkkaa hömppää. Mutta hyvin kirjoitettua ja sujuvaa hömppää. Joukossa muutama ehdoton helmi, kuten Polvan esikoinen, vuonna 1945 ilmestynyt "Rakasta minua hiukan".
Anni Polvan syntymästä tuli tammikuussa kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Polvan kirjoista on otettu uusintapainoksia, muun muassa juuri tuosta esikoisesta.
Tällä viikolla kirjastossa tarttui käteeni toinen uusintapainos, vuonna 1946 alun perin ilmestynyt "Me tytöt". Kirja kertoo kauppakoulun päättävistä nuorista ja heidän riennoistaan. Hupaisaa ajankuvaan, mutta toisaalta yllättävänkin nykyaikaista tekstiä. Mielipiteistä ja asenteista voi sitten ollakin jo toista mieltä.
Kaikkiaan Polvan uraan mahtuu yli 100 kirjoitettua kirjaa. Viimeinen eli "Ota minut mukaasi" ilmestyi vuonna 1993. Polvan kirjoja on myyty yhteensä noin kolme miljoonaa kappaletta. Aika hyvä saavutus suomalaiselle lasten- ja naistenkirjailijalle.