Hilpeästi murhaten

Meidän uudessa, hienossa kirjastossamme kirjat pääsevät entistä paremmin esille. Olen ennenkin huomannut, että esillä olevia kirjoja tulee myös lainattua. Viimeisin löytöni onkin Marco Malvaldin Viiden korttipeli.
Italiaksi kirja ilmestyi vuonna 2007 ja suomeksi se saatiin viime vuonna. Kyseessä on hilpeänsävyinen dekkari, jossa päähenkilönä on baarinpitäjä Massimo. Tapahtumapaikkana on pieni kuvitteellinen Pinetan kylä ja erityisesti Massimon baari Bar Lume. Sarjan nimi onkin Bar Lumen murhat ja osana 1, joten toiveissa on saada Massimon tutkimuksia suomeksi myöhemminkin.
Massimon lisäksi tärkeissä rooleissa ovat baarin kanta-asiakkaat Pilade, Aldo, Ampelio ja Rimediotti. Nelikon keski-ikä hipoo 80 vuotta ja jutut hipovat pilviä. Merkittävässä roolissa on myös juoruilu; mikään asia ei koko kylässä pysy salassa viittä minuuttia kauempaa.
Väki on persoonallista, vuorosanat lennokkaita ja meno hauskaa. Lukijan hyvää mieltä ei romuta edes murha, joka dekkarissa on tietenkin pakollinen. Murhaajakin löytyy lopussa ja on jopa yllätys. Mutta tässä kirjassa murhan selvittäminen ei ole ainoa tärkeä asia. Ainakin yhtä mielellään lukee kylän muusta elämästä.