Kalevalaista fantasiaa

Perhekirjailija Timo Parvela tunnetaan erityisesti Ella-kirjoistaan, mutta hän on kirjoittanut paljon muutakin. Viime vuosikymmenen lopussa Parvelalta ilmestyi fantasia-trilogia Sammon vartijat. Vuonna 2007 ilmestyi Tuliterä, vuotta myöhemmin Tiera ja vuonna 2009 Louhi. Trilogia perustuu, kuten nimistäkin voi päätellä, Kalevalaan.
Ensimmäiset kaksi osaa luin lapsille ääneen. Meillä luettiin tuolloin vielä ääneen, vaikka kumpikin lapsista oppi lukemaan jo ennen kouluikää. Yhteiset lukuhetket olivat kuitenkin niin mukavia, että ne jatkuivat pitkään. Louhi-kirjan poika (silloin 9 v) luki kuitenkin itsekseen.
Tieran ilmestymisen jälkeen olimme lasten kanssa Helsingin kirjamessuilla. Päivään kuului muun muassa sessio, jossa Timo Parvela oli haastateltavana. Kun haastattelu oli ohi, Parvela kysyi, onko jollakin kysyttävää. Olin aika ylpeä, kun poika viittasi ja esitti kysymyksensä. Kysymys oli fiksu ja osoitti, että kirja oli todella tullut luettua.
Kun ajattelee, millainen fantasiabuumi viime vuosina on ollut vallalla, ihmetyttää, ettei Parvelan trilogia ole saanut enempää huomiota. Kirjasarjaa kannattaisi kyllä edelleen mainostaa, sillä siinä on myös puhutteleva tausta-ajatus eli ilmastonmuutos.
Ja tällaisen kirja-arvostelun tein Tuliterän ilmestymisen jälkeen marraskuussa 2007. Otsikkona oli Parvela ammentaa Kalevalasta. Julkaisijana oli Tammi ja sivuja 227:
"Lastenkirjailija Timo Parvela on tehnyt uuden aluevaltauksen. Tähän asti erityisesti Ella-kirjoistaan tuttu Parvela on aloittanut uuden sarjan Sammon vartijat. Fantasiaseikkailusarjan ensimmäinen kirja on Tuliterä.
Kalevalan mukaan Väinämöisen ja Louhen taistelu Sammosta päättyi Sammon hajoamiseen. Sammon osat katosivat mikä minnekin.
Jo sukupolvien ajan Sammon vartijat ovat varjelleet ihme-esineen sirpaleita estääkseen Louhea kokoamasta Sampoa uudelleen. Mutta nyt Pohjolan mahti näyttäisi olevan vahvistumassa.
Ystävykset Ilmari ja Ahti saavat tietää olevansa Sammon vartijoita. Apunaan joukko muita nuoria, maaginen kannel ja Väinämöisen miekka Tuliterä he lähtevät matkalle, josta riippuu koko maapallon tulevaisuus.
Tuliterä on täysin erilainen kuin, mitä Timo Parvela on tähän asti julkaissut. Tammen nettisivuilla kirja on merkitty lastenkirjaksi, mutta paremmin se sopisi nuortenkirjojen osastolle. Paljon lukeneelle raadillekin kirja oli välillä vähän vaikea. Äitiä taas panivat ajattelemaan roisimmat taistelukohtaukset.
Parvela on iskenyt fantasiabuumiin hyvällä aiheella. Kotimaisessa mytologiassa on paljon ammennettavaa, ei aina tarvitse mennä merta edemmäs kalaan.
Tuliterä on monipuolinen ja jännittävä tarina. Vaikka seikkailu tältä erää loppuikin, jäi seuraavaan kirjaan paljon kutkuttavaa odotettavaa.
Parvelan aikaisemman tuotannon tuntien huumoria olisi odottanut Tuliterään hieman enemmän. Lisäksi kirja olisi ahmittavampi, jos sitä olisi hieman tiivistetty. Raati ei kuitenkaan valittanut missään vaiheessa, vaan jaksoi hyvin kuunnella, Kalevalan vaikeudesta huolimatta."