Raumaa Raumalle?

Raumalainen.fi kysyi Twitterissä rauman kielen osuutta tulevassa lehdessä. Mitä snää tykkä?

Ja minähän tykkään. Hannu Heinon RGU (raumangiälise uutise) on yksi suosikkipalstoistani. Toivonkin rauman kielellä kirjoitettavan juttuja. Jokakesäinen raumankielinen erikoisnumero on ihan ehdoton.

Mutta onko rauman osuus siinä, että paikallislehdessä on yksi lokeroitu palsta yhden erikoisnumeron lisäksi? Enemmän voisi mielestäni olla. Mieleeni tulee muutama esimerkki, jotka eivät koske vain Raumalainen.fi -mediaa, vaan koko kaupunkia.

1 OPASTEET

Raumalla on nyt käynnissä mittava kaupunkiopasteiden, viittojen ja kylttien uusimisprojekti (LS:n uutinen). Maamme kaksikielisissä kaupungeissa tuollaisissa kylteissä on tekstit molemmilla kielillä. Miten olisi, jos kyltteihin lisättäisiin myös raumankielinen opaste? Jos turisti menee sairaalaan, ni mnää mene lasaretti. Kauppakeskuksessa katosta roikkuisi kyltti, jossa teksti ja nuoli osoittaisi, misä se kasöör oikke o, kun haluaa maksaa ostoksensa. Uudet asukkaat asuntoa etsiessään tavaisivat vuokra-asuntotoimiston nimen alta ihmeissään, että etsimänsä paikka on siis hyyrkonttuur. Asian voisi viedä niinkin pitkälle, että Kari Kosken työhuoneen oven vieressä olevassa kyltissä lukisi nimen alla tirehtöör. Keskellä Vanhaa Raumaa oleva museokohde olisi opasteissa tietenkin raastupa.

2 PALVELU

Ainakin isommissa kaupungeissa asiakaspalvelijoilla on rintapielessä nimikyltti, jossa eri maiden lipuilla osoitetaan henkilöiden osaamat kielet. Sujuvaa raumaa puhuvalla tätä voisi ilmaista vaikka Rauman vaakunalla. Ja jos kielitaitoisia on useampia, voisi liikkeen ikkunassa olla ilmoitus meilp paohata rauma osoittamassa raumankielistä palvelua. Millainen matkailuvaltti olisikaan, jos savolainen saapuessaan kaupungin infopisteeseen voisi saada niin hyvää palvelua, että selostuksen saatuaan olisi autuaan tietämätön siitä, mitä hänelle kerrottiin! Siinä sitä eksotiikkaa!

3 INTERNET

Riemuruotsia Facebookissa opettava fröken Senja ripottelee kielioppia Senja opettaa sinulle ruotsia -sivulla. Mitä jos Hannu Heino ja/tai Tapio Koivukari pestattaisiin opettamaan vastaavasti raumaa? 

Niin että mitäs sanotte? Pitäisikö Raumalle saada lisää raumaa?