Kesälomallani tartuin jokakesäiseen hommaan, joka tosin tulee tehtyä vain noin joka toinen kesä. Eli siivosin kirjahyllyni. Minulla se tarkoittaa sitä, että jokainen kirja otetaan hyllystä, pyyhitään ja pläräytetään. Lisäksi pyyhitään pölyt hyllyistä. Tällä kertaa ohjelmassa oli myös uudelleen järjestelyä, kun samalla lisäsin yhden pystyrivin Lundiaa.
Vaikka siivoamisen aloittaminen on aina työn ja tuskan takana, on itse homma mukavaa. On hienoa muistella lukemiaan kirjoja, ihmetellä erilaisia hankintojaan ja miettiä seuraavaksi luettavia. Vuosien varrella kertyneet kirjat kertovat myös tuonaikaisesta minusta.
Esimerkiksi 1980-luvulla kuvittelin olevani hyvinkin kultturelli. Tuolloin hyllyyn ovat ilmestyneet muun muassa Niko Kazantzakisin ja Ernest Hemingwayn kirjat. Jälkikäteen sain huomata, että en niin kultturelli ollutkaan. Muutaman Hemingwayn olen lukenut, mutta en yhtään Kazantzakisia.
Yhdessä vaiheessa tykästyin elämäkertoihin. Niitä on hyllyssä aika monta, mutta niitä olen myös lukenut. Yksi parhaista on ehdottomasti Eve Curien kirja Äitini Marie Curie.
1980-luvun lopulla innostuin naistutkimuksesta. Niinpä alan kirjoja löytyy hyllyistä parin metrin verran. Innostukseni alkoi Simone de Beauvoirin klassikosta Toinen sukupuoli. Erinomainen on myös Riane Eislerin Malja ja miekka.
Lasten myötä kuvaan tulivat vanhemmuudesta, äitiydestä, isyydestä ja kasvatuksesta kertovat kirjat. Ehdoton suosikkini on lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.
Ja sitten on tietysti Harry Potter. Varsinaisten Potter-kirjojen lisäksi hyllystä löytyy monenlaisia taustakirjoja. Ja meillä pääsee Potteria lukemaan myös englanniksi ja venäjäksi.
Nyt kelpaa hyllyjä katsella. Kirjat ovat siististi ja hyllyillä on sen verran tyhjää tilaa, että pienempi kissamme mahtuu siellä nukkumaan.