Taiteilijat ja Urheilijat - Yhtä ja samaa porukkaa?

Mitä mieltä olet oopperasta, Seppo Räty? "Hyi helvetti." Mitäs taiteilija on mieltä jääkiekosta? "Väkivaltainen laji, jossa aivottomat ylitreenatut miehet luistelevat kiekon perässä." Tässä vain pari esimerkkiä, joihin olen useasti urani varrella törmännyt. Se, miksi aloin puhumaan juuri jääkiekosta ja oopperasta selittyy sillä, että olen ammatiltani oopperalaulaja ja sen lisäksi seuraan intohimoisesti jääkiekkoa. Olen jo pidemmän aikaa miettinyt yhtäläisyyksiä urheilijan ja taiteilijan arjen välillä. Niitä on mielestäni yllättävän paljon. 

Veikkausvarojen voimalla

Urheilua ja taidetta yhdistää se, että taloudellisesti molempien alojen instansseilla on taipumus tehdä tappiota. Sitä varten Suomessa on erinomainen tukisysteemi näille molemmille, jossa varsinkin Oy Veikkaus Ab näyttelee merkittävää osaa. Urheilussa on aina taistelua tukirahoista eri lajien kesken ja taiteessa sama asia toistuu eri tyylilajien välillä. Jazz-muusikot ja pikaluistelumaajoukkue ajetaan omaan pieneen kulmaansa, kun taasen Jääkiekkoliitto ja Suomen kansallisooppera voivat keskittyä isoihin linjoihin lähes monopolimaisten asemiensa johdosta. Taide ja urheilu tarjoavat kuitenkin myös sellaista, mitä ei voi rahalla mitata. 

Kuka on oikeassa? Mitä väliä...

Kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäki on saanut vastaanottaa runsaasti kritiikkiä poissaoloistaan merkittävissä taidetapahtumissa. Keskustelun taso on muistuttanut molemminpuolista hiekkalaatikko- keskustelua, jossa syytöksiin vastataan syytöksillä. Kulttuuriministeri heilutti kyllä sateenkaarilippua yleisurheilun MM- kisoissa täysin pyytämättä kaikenpuolisen tasa-arvon puolesta. Eiköhän silloin olisi hyvä myöskin heiluttaa sitä samaa tasa-arvon lippua urheilun ja taiteen välillä? On ymmärrettävää, että lähtökohtaisesti hän on fanaattinen jalkapallon ystävä sekä nahkaansa koristaa myös tulevan helsinkiläisen KHL- seuran logo. Poliittisista näkökulmista taas se yhteiskunnallisesti kantaaottava rap on lähellä sydäntä. Tämä on täysin ymmärrettävää, mutta ministerinä ollessaan ei valitettavasti voi toimia vain henkilökohtaisten mieltymysten pohjalta. Tärkeintä on ratkaista asioita, ei pohtia kuka on oikeassa!

Yksittäisten pelinappuloiden arki

Olet sitten urheilija tai taiteilija: Kyseessä on elämäntapa. Sinulla on erityislahja, jota yritetään muuttaa taidoksi päivittäisillä harjoituksilla. Tärkeää on työn ja levon suhde, fyysinen ja henkinen tasapaino. Uhraukset ovat myöskin välttämättömiä. Molemmilla aloilla on tuhansia pyrkijöitä jo kansallisella tasolla. Onnistuminen tuottaa suurta mielihyvää ja välillä on erittäin vaikea palata arkeen. Adrenaliinin ja endorfiinin vaikutus kiihottaa kerta toisensa jälkeen. Kun hommat eivät oikein "skulaa", on pako arjesta usein toiveena. Tällöin kuvaan astuvat päihteet; alkoholi, huumeet ja muut addiktiot. Aina on olemassa harmaa alue, jolla suorituskykyä yritetään parantaa kyseenalaisin keinoin. Kilpailu on äärimmäisen kovaa. Rehti ja reilu eivät ole ne sanat, jotka kuuluvat näiden alojen perussanastoon. 

Melko paljon meillä on yhteistä. Voisikohan myös ratkaisuja hakea yhdessä?