Kaupallinen yhteistyö

AITO hyvän olon kauppa – ”terveyttä on helpompi hoitaa kuin sairautta”

AITO hyvän olon kauppa myy myös luonnonkosmetiikkaa, lähinnä shampoita, voiteita ja suunhoitoon liittyviä tuotteita. – Nyt meni läpi se hyvä kansalaisaloite, että kiellettäisiin mikromuovit kosmetiikassa, Juho Lyytikäinen iloitsee.

- Olen ollut lapsesta asti kiinnostunut luontaistuotteista. Lääkekuureja en juurikaan ole tarvinnut, sillä kotonani pyrittiin hoitamaan terveyttä luontaisin keinoin, kertoo Ryytiaitan yrittäjä Juho Lyytikäinen.

- Olen kuullut viisaan sanonnan, että terveyttä on helpompi hoitaa kuin sairautta. Se on minun elämäntapani lähtökohta Lyytikäinen kertoo.

Sillä, mitä suuhunsa laittaa, on valtava vaikutus hyvinvointiin. Lyytikäisen mukaan, kun syö järkevästi, monipuolista ja mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa, pääsee jo pitkälle.

Lyytikäinen kertoo syövänsä aivan tavallista kotiruokaa, joka sisältää paljon kasviksia ja hedelmiä. Terveellistäkin ruokavaliota on hyvä täydentää laadukkailla ravintolisillä saadakseen kaikkia vitamiineja ja hivenaineita tarpeellisen määrän.

Nykyään on monenlaisia ruokavaliota ja dieettejä, joilla on tarkoitus lisätä hyvinvointia.

- Ajattelen niin, että ihan jokiseen trendiin ei kannata lähteä mukaan. Kun syö muuten monipuolisesti, vaikkapa voi leivän päällä ei tee pahaa, Lyytikäinen sanoo.

Luontaistuotealalle Lyytikäinen päätyi äitinsä työn kautta. Ryytiaitan yrittäjänä hän on toiminut noin puolitoista vuotta.

- Opiskeluaikana etsin satunnaista työtä koulun ohessa tehtäväksi, silloin pääsin tänne Ryytiaittaan tekemään lauantaitöitä. Kun omistajat alkoivat puhua eläkkeelle jäämisestä, tartuin tilaisuuteen ja ostin Ryytiaitan itselleni, Lyytikäinen kertailee.

Ryytiaitan ilme raikastui syyskuun alussa, kun Luontaistuntija-ketjun, johon Ryytiaittakin kuuluu, nimi vaihtui AITO hyvän olon kaupaksi. Paikalliset AITO-kauppiaat ovat suomalaisia, itsenäisiä luontaistuotealan pienyrittäjiä.

Luontaistuotteiden rooli arkipäivän hyvinvoinnissa

Mihin monipuolisesti ja terveellisesti syövä ihminen ravintolisiä tai luontaistuotteita tarvitsee?

- On muun muassa paljon erilaisia allergioita tai muita syitä, jolloin ruokapuoli jää hieman ravinneköyhäksi. Silloin sitä on hyödyllistä täydentää oikein valituilla ravintolisillä, Lyytikäinen kertoo.

– Odotan tältä valmisteelta paljon, Lyytikäinen kertoo uudesta nivelten hyvinvointia tukevasta tuotteesta.

D-vitamiinilisän merkitys Suomen leveysasteilla on ehdottoman tärkeä, kun aurinko paistaa vain osan vuodesta.

- C-vitamiinista ja kalaöljystäkään ei olisi haittaa perusterveelle ihmiselle. Harva meistä kuitenkaan syö laadukasta kalaa tarpeeksi usein. Nuorille ja lapsille oikeanlaiset rasvahapot ovat erittäin tärkeitä, jotta aivot saavat hyviä rasvoja ja keskittymiskyky paranee, Lyytikäinen juttelee.

Suomalaisten terveyden heikoksi kohdaksi Lyytikäinen nimeää suoliston. Rinnakkain vatsan hyvinvoinnin kanssa kulkee nivelten hyvinvointi.

- Suoliston vaivat kertovat siitä, että ruokavaliolla saattaisi olla jotain tekemistä asian kanssa. Kenties liian yksipuolinen ruokavalio, Lyytikäinen pohtii.

Lyytikäinen on työssään huomannut, että monet eivät malttaisi jättää itselle huonoa tekevää ruokaa pois ruokavaliosta.

- Monen mielestä leipä tai pasta vain on niin hyvää, ettei sitä malta olla syömättä, vaikka se aiheuttaisi heillä turvotusta. Siihen ikävään oloon on onneksi tarjolla entsyymivalmisteita, jotka tulevat avuksi ruoan pilkkomiseen, Lyytikäinen kertoo.

”Medialle kiinnostava ala” – luontaistuotteet jakavat mielipiteitä

- Ihmisillä on tosi erilaisia mielikuvia luontaistuotteista. Kohtaan paljon ääripäitä. Me yritämme tässä sumplia välimaastossa ja kertoa, että vaikka ravintolisillä voidaan hoitaa monia vaivoja, niin joissakin tapauksissa lääkehoito on ehdottomasti tarpeellinen, Lyytikäinen kertoo.

Lyytikäinen painottaa, että terveyden ja sairauden hoito ovat eri asioita.

- Monet lääkkeet kuitenkin aiheuttavat jonkun ravintoaineen puutoksia, Niitä voi täydentää luontaistuotteilla, esimerkiksi statiineja käyttävät hyötyvät ubikinonilisästä Lyytikäinen selventää.

Multivitamiini-lisä sisältää lähes kaiken tarpeellisen.

Aika ajoin uutisoidaan luontaistuotteiden aiheuttamista ongelmista. Lyytikäinen kertoo alan olevan medialle erittäin kiinnostava.

- Joskus, kun on uutisoitu jonkin lisäravinteen aiheuttaneen maksavauroita, minulta tullaan kyselemään, uskaltaako näitä käyttää. Silloin kerron, että meillä suomalaisissa terveyskaupoissa myytäviä ravintolisiä voi huoletta käyttää, kunhan noudattaa annostusohjeita ja kohtuullisuutta, Lyytikäinen kertoo.

Viherjauhetta täyteaineena, kapseli kasvikuiduista – ehdottoman puhdas tuotesarja Viridian

Iso-Britanniasta Aito-ketjun maahantuoma Viridian-tuotesarja on esimerkki huippuunsa hiotusta ja puhtaasta lisäravinnevalmisteesta.

- Näissä tuotteissa ei ole mitään ylimääräistä. Monesti kapseleihin laitetaan täyteaineita, jotka eivät ole lainkaan tarpeellisia ihmiselle. Näissä kapseleissa mahdollinen tyhjä tila on täytetty viherjauheella, joka edistää tuotteen toimintaa. En tiedä, voiko silloin edes täyteaineesta puhua, Lyytikäinen juttelee.

Viriadian-tuotesarjan lähes kaikki tuotteet ovat täysin vegaanisia. Sarjan Multivitamiini-tuotetta Lyytikäinen suosittelee kaikille.

- Siinä on hyvä valikoima vitamiineja ja hivenaineita monipuolisen ruokavalion täydennykseksi. Kaikki B-vitamiinit, C-vitamiini, D-vitamiini, sinkki, seleeni ja beetakaroteeni samasta purkista, Lyytikäinen kertoo.

https://rauma.aitokauppa.fi/