Kaupallinen yhteistyö

Asiantuntijat vastasivat, miksi suomalaiset rakastavat Kiaa

Kia Xceed on voittanut monia palkintoja, kuten Kultaisen ohjauspyörän, joka on yksi Saksan arvostetuimmista autoalan palkinnoista. Sen jakavat Auto Bild ja Bild am Sonntag. Kuvat: Jussi Hietikko

Viisitoista vuotta sitten Kia lanseerattiin Suomessa ja saman tien se saapui Raumalle.

Heti ensimmäisestä päivästä lähtien raumalaisia kiehtoi tämä eteläkorealainen auto, jonka hinta mahdollisti yhä useammille uuden auton oston.

Ensimmäiset Kian ostajat kertoivat ystävilleen auton luotettavuudesta ja sen hinta-laatusuhteesta ja viidakkorummun soidessa myös autoliikkeen ovipumppu yhtyi rytmiin.

Ja niin vain sama iloinen rytmi jatkuu tänäkin päivänä Kairakatu 9:ssa, jossa Käyttöauto myy Kiaa.

- Minulla on eräs tyytyväinen Kia-asiakas, joka on vuodesta 2004 lähtien ostanut yhteensä 12 Kiaa. Hän on halunnut aina vaihtaa uuteen malliin, kun sellainen on julkaistu, Käyttöauton automyyjä Teemu Viitanen kertoo.

Suomalaisten Kia-suhteesta kertoo jotain se, että monet merkin mallit on lanseerattu ennen muuta Eurooppaa juuri Suomessa.

Teemu Viitanen tietää hyvin syyn, miksi raumalaiset ajavat mielellään Kialla.

Vuosien aikana Kia on vakauttanut asemansa raumalaisten autoilijoiden piirissä ja tällä hetkellä se on Rauman uusien autojen myyntilistalla sijalla kolme.

Kayttöauton myyntipäällikkö Timo Takalo kertoo, että raumalaisten tyytyväisyys ei ole mikään ihme.

- Kia on luotettava ja tänä päivänä se on tyylikäs ja todella hyvin varusteltu auto, ja merkin mallisto on kattava. Seitsemän vuoden tai 150 000 kilometrin takuu vakuuttaa asiakkaan, Takalo kiteyttää.

Pitkän takuun tuomat edut ovat hyvin tiedossa.

Kun Kiaa huoltaa säännöllisesti maahantuojan suositusten mukaan, ja haluaa vaikkapa neljän vuoden jälkeen vaihtaa uuteen malliin, jatkuu tehdastakuu uudella omistajalla vielä kolmen vuoden ajan.

- Se on todella iso juttu vaihtoautomarkkinoilla, Takalo pohtii.

Rauman Käyttöautossa on laaja Kia-mallisto ja myös merkin huolto, joka huoltaa Rauman ja lähialueiden autot ammattitaidolla ja tehokkuudella.

Käyttöauton huoltopäällikkö Juha-Matti Kangas (oik.) ja Kari-Tapio Tahkoniemi työskentelevät päivittäin Kia-autojen parissa.

Käyttöauton huoltopäällikkö Juha-Matti Kankaalla on 13 vuoden kokemus Kiasta.

Hänen mielipiteensä Kian suosioon on se, että Kia on konstailematon ja järkevästi suunniteltu, vähäpäästöinen auto, jonka tasalaatuisuus on merkillepantavaa.

- EteläKoreassa asiat tehdään alusta loppuun asti äärimmäistä tarkkuutta noudattaen. Mitään maanantaipainoksia ei lähde tehtaalta.

- Asiakkaat ovat oppineet siihen, että Kia on niin laadukas auto, että sen kanssa voi elää huolettomasti.

Kankaan mukaan Kian varaosien saatavuus on korkealla tasolla. Helsingissä on maahantuojan varasto, mistä löytyvät yleisimmät huolto-osat.

Ruotsissa sen sijaan on tehtaan oma varasto, jonka palveluaste on 93 prosenttia, eli lähestulkoon kaikki merkin osat löytyvät sieltä.

- Ruotsista osat tulevat parissa päivässä. Jos aamupäivällä tilaa osan, se on ylihuomenna täällä, Kangas kertoo.

Käyttöauton huoltoon pääsee nopeasti ja yrityksellä on Raumalla seitsemän autohuoltajaa, joita koulutetaan tasaiseen tahtiin.

- Aina kun Kia julkaisee uuden mallin, huoltajamme koulutetaan aina silloin, joten ammattitaito pysyy koko ajan korkealla tasolla.