Kaupallinen yhteistyö

Elämänmittaista huolenpitoa arjen keskellä

Rauman Ensimmäisen Apteekin avarat ja valoisat tilat K-Citymarketissa ovat saaneet kiitosta asiakkailta.

Suomen vanhimpiin apteekkeihin lukeutuva Rauman Ensimmäinen Apteekki muutti viime kesänä uusiin avariin ja valoisiin tiloihin K-Citymarketiin.

Apteekkari Päivi Lehto kertoo, että myös seniori-ikäisiltä asiakkailta onkin tullut paljon positiivista palautetta muuton jälkeen.

- Uusiin tiloihin on erittäin helppoa tulla, oli sitten liikkeellä pyörätuolin, rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa. Moni käy meillä kauppaostosten yhteydessä, ostoskärrytkin mahtuvat tänne, Lehto kertoo.

Lehto kertoo, että uuden liiketilan hyvä saavutettavuus oli suuri asia.

Kun edellisessä toimipisteessä parkkipaikkojen pienestä määrästä sai kuulla aika ajoin, nyt asiakas voi ajaa autonsa suoraan marketin pihalle tai parkkihalliin ja nousta liukuportaita ostoksille.

- Monet asiakkaamme asuvat lähellä, joten apteekkiin on nykyisin helppoa tulla.

Apteekkari Päivi Lehto on tyytyväinen uusien tilojen luomiin mahdollisuuksiin. Kuvat: Jussi Hietikko

Uusissa apteekkitiloissa asiakkaan yksityisyyden varmistavat loossit, jotka on varustettu ääntä eristävillä väliseinillä.

- Tilavaan loossiin mahtuu vaikka rollaattorilla tai pyörätuolilla, ja niiden pöytätasot voidaan nostaa tai laskea asiakkaan tarpeen mukaan, Lehto kertoo.

Apteekissa on käytössä myös kannettava induktiolaite, jonka avulla huonokuuloinen asiakas voi saada apua kuulemiseen.

Lääkkeiden annosjakelua monet asiakkaat pitävät erittäin käytännöllisenä palveluna.

Annosjakelua varten apteekissa tehdään lääkehoidon tarkistus, jossa tarkistetaan muun muassa mahdolliset päällekkäisyydet ja yhteensopimattomuudet.

- Asiakas saa kahden viikon lääkkeet valmiiksi koneellisesti pussitettuina. Eli hän tietää tarkasti, minä päivänä ja mihin kellonaikaan hän minkäkin lääkkeen ottaa.

Apteekissa on ääntäeristävät loosit, joissa asiakas voi asioida ilman, että muut asiakkaat kuulevat häntä tai apteekin työntekijää.

Koneellisessa annosjakelussa on etuna se, että asiakas saa juuri oikean määrän lääkettä, jolloin hän ei joudu maksamaan ylimääräisistä lääkkeistä.

Lääkkeet tuodaan tarvittaessa myös asiakkaalle kotiin tai ne voi noutaa noutolokerikosta, joka on apteekin sisäänkäynnin vieressä.

Rauman Ensimmäisen Apteekin uusissa tiloissa työskentelee 13 apteekkialan ammattilaista.

Apteekkari Lehdon mukaan palveluiden kehittäminen on kunnia-asia, samoin yhteisesti sovitut arvot eli laadukas palvelu, yhteistyö, tuloksellisuus ja jatkuva kehittyminen.

- Meillä on elämänmittaisen huolenpidon periaate ja haluamme kehittää osaamistamme asiakkaidemme hyväksi. Oli asiakas minkä ikäinen tahansa, ja olipa hänellä mitä vain lääkeasiaa tai hän hakee vaikka kosmetiikkaa, hän saa meillä yksilöllistä asiantuntevaa palvelua. Se on meille tärkeää, Päivi Lehto kiteyttää.

Rauman Ensimmäisessä Apteekissa on käynnistynyt Lääkehoidon arvioinnin pilottihanke, jossa kyseistä LHA-tutkintoa suorittavat farmasistit käyvät muun muassa lääke- ja yhteisvaikutustietokantojen avulla läpi asiakkaan lääkityksen ja arvioivat hoidon sopivuutta, tarkoituksenmukaisuutta ja taloudellisuutta.

Pilottiin liittyen Rauman Ensimmäinen Apteekki tarjoaa kahdellekymmenelle hankkeeseen sopivalle asiakkaalleen maksuttoman lääkehoidon arvioinnin, joka normaalisti maksaa noin 80 euroa.

- Tämä on tarkoitettu heille, joita askarruttaa lääkehoidon onnistuminen, tai jos asiakas kokee lääkkeistä aiheutuvan haittavaikutuksia. Etenkin, jos asiakas käyttää paljon erilaisia lääkkeitä, hän voi sopia hyvin arviointiin.

Palveluun sisältyy myös puolisen tuntia kestävä asiakkaan haastattelu.

- Mahdollisista lääkitysmuutoksista päättää aina lääkäri. Lisätietoa saa apteekista, kannattaa tulla kysymään, Lehto sanoo.