Kaupallinen yhteistyö

Ensimmäinen vuosi toimitusjohtajana on täynnä uusia asioita

– Taina soitti minulle, että tulisitko käymään. No, menin käymään, istuin alas ja minulta kysyttiin, ryhtyisinkö toimitusjohtajaksi. Hetken kyselin, että oletteko varmoja, mutta samalta istumalta lupauduin, Rauman Akun toimitusjohtaja Marko Virta muistelee vuoden takaisia tapahtumia.

Talossa 23 vuotta työskennellyt Virta hyppäsi mukaan kelkkaan, kun silloinen omistaja Antti Lammi vuonna 1995 päätti alkaa laajentaa liikkeensä työkaluvalikoimaa. Virta sekä hänen kollegansa Matti Parviainen palkattiin hoitamaan homma.

– Liikkeessä oli silloin arviolta kaksi metriä työkaluhyllyä, myytiin jakoavaimia ja muuta pientä. Nyt on metrejä aika paljon enemmän, hieman yli 800, Virta naurahtaa.

Varaston ja myymälän puolella hyllymetrejä todella on hurjasti. Rauman Akun kilpailuvaltti on jo pitkään ollut paitsi ammattitaitoinen henkilökunta, myös mittavat varastot ja valikoima. Hyllystä löytyy reilu 34 000 nimikettä.

– Tänä päivänä yleinen suuntaus on, että pidetään varastossa vain vähän tavaraa. Meille suuri varasto on strateginen valinta, joka palvelee selkeästi asiakkaan etua. Varastoihin on toki sidottuna paljon rahaa. Vakavarainen talous mahdollistaa tämän, Virta kuvailee Rauman Akun toimintaperiaatteita.

Kaikki työntekijät samalla viivalla

Marko Virta kokee, että uuden toimitusjohtajan työn alku on ollut koko työyhteisön yhteinen projekti.

– Tässä on kaikilla oppimista, ennen kuin saamme asiat järjestykseen. Meillä on onneksi niin hyvä porukka töissä, että kaikki ovat olleet tukena, Virta iloitsee.

Virta kokee olleensa aina vahvasti sitoutunut ja motivoitunut työntekijä.

– Perusmotivaatio työhön ei ole muuttunut, asiat ovat muuttuneet. Olen ollut aikaisemminkin yhtä sitoutunut ja en usko, että minua muuten olisi tähän tehtävään pyydettykään, Virta pohtii.

Rauman Akku on alan toimijana kehittynyt koko ajan. Virran mukaan tulevaisuuden suhteen ajatus on olla Rauman talousalueella alan vahvin yritys, missä on korkea ammattitaito, suuret varastot ja monipuolisesti tavaraa tarjolla.

– Ollaan totta kai vaikeista ajoista omamme saatu, mutta emme ole koskaan olleet niiden armoilla. Kasvulinja on ollut läpi Rauman Akun historian, Virta painottaa.

Virta kuvailee Rauman Akkua alallaan ketteräksi toimijaksi, joka pystyy tekemään päätökset ja toimimaan nopeasti.

– Meidän koko organisaatio on tässä 30 metrin säteellä toisistaan. Kun tulee keskusteltavaa, kokoonnumme tänne neuvotteluhuoneeseen ja päätämme asian. Meillä on todella matala organisaatio, se mahdollistaa sen, että pelaamme hyvin yhteen ja yhdessä, Virta kertoo.

Työn määrä on yllättänyt tuoreen toimitusjohtajan.

– Olin jo kuvitellut tietäväni paljon. Nyt olen oppinut sen, etten osaa mitään, Virta vitsailee.

Siirtymävaiheissa matala organisaatiorakenne on kaikkien etu.

– On hienoa, että meillä kaikki kantavat vastuuta, sillä yksin ei pärjää kukaan. Edes puolet langoista ei pysy yksissä käsissä. Meillä kaikki tekevät paljon asioita ristiin, vaikka onkin omat osastot ja toimialueet. Ajatus on kuitenkin, että kaikki työntekijät toimivat samalla tasolla, Virta summaa.

Rauman Akun juttusarjan seuraavassa osassa Antti Lammin lapsenlapset Minna-Elina Halonen, Antti-Ville Pelamo ja Mikko-Matti Pelamo kertovat, mitä Rauman Akku työpaikkana ja suvun jatkumona heille merkitsee.