Kaupallinen yhteistyö

Fiksu rakentaja säästää muualla kuin eristämisessä

Jesse (vas.) ja Aki Jalonen tekevät eristystöitä laajasti Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Jonain päivänä työkohteena voi olla teollisuuden alan iso toimija, toisena omakotitalo.

Koska sinä olet viimeksi pohtinut kotisi eristysasioita?

Aivan. Ei oikein eristetyssä kodissa asuva ajattele eristävyyttä. Hän elää huolettomana elämäänsä juuri sen takia, että rakennusvaiheessa ammattimies on tehnyt eristyksen juuri niin kuin pitää.

Mutta maailma ei ole täydellinen.

Laitilalainen LVI-alan ammattilainen Aki Jalonen on nähnyt vuosien aikana surkuhupaisiakin putkien eristysratkaisuja, monet niistä ovat tee-se-itse-miesten jäljiltä.

- Jotkut haluavat eristää itse, koska he laskevat säästävänsä siinä. Mutta kyllä se loppujen lopuksi kääntyy aina niin, ettei sitä säästöä tule, mutta ongelmia kyllä voi tulla, Eristys Jalonen yhtiön yrittäjä pohtii.

- Säästöstä voikin tulla kallis säästö.

Puutteellinen tai väärin tehty putkieristys voi omakotitalossa johtaa pahoihin kosteusvaurioihin.

Jos ilmastointiputki on eristetty huonosti, sen pinnasta kondensoituu eli tiivistyy vettä, joka sitten tiputtaa vettä vintillä, yleensä vuosien ajan ennen kuin se huomataan. Siinä vaiheessa vesi on jo etsinyt tiensä välikattoon.

Omakotitalojen ilmastointiputkien eristyskeikat ovatkin Eristys Jalosen työkalenterin yleisempiä tapauksia.

- Vanhemmissa taloissa on toisinaan sellainen tilanne, että kaikki eristeet on pakko repiä pois. Niissä on aivan vääriä eristysmateriaaleja tai työt on tehty hälläväliä-mentaliteetilla.

Jalonen kertoo, että vanhemmissa kohteissa näkyy eristyshommiin pakotetun timpurin kädenjälki. Hän on sitten nopeasti vetänyt rautalangalla tai teipeillä seinäeristyksiin tarkoitettua villaa putkien ympärille.

Ilmalämpöpumppujen putkien tarkka eristäminen näkyy suoraan kukkarossa. Pumppu kuljettaa ilmaa niin tehokkaasti, että vesi kondensoituu herkästi putkien pintaan.

- Ilmalämpöpumpun hankinnalla haetut säästöt hupenevat tällä tavalla aika nopeasti, jos eristykset on tehty kehnosti, Aki Jalonen alleviivaa.

29 vuotta eristysammatissa ja 12 vuotta yksityisyrittäjänä toiminut Aki Jalonen kertoo, että itse eristystyö ei ole paljoakaan muuttunut, mutta esimerkiksi palomääräykset alalla ovat viime vuosina tarkentuneet. Lakipykälät eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet siihen, kuinka paljon esimerkiksi putkien eristämiselle on kohteissa tilaa.

- Ikävä kyllä esimerkiksi ahtaissa saneerauskohteissa ei sitä villaa vaan saada mahtumaan niin paljon, kuin joku on kirjoituspöydän takana päättänyt. Välillä se turhauttaa, kun käytännön elämä ei kohtaa lakipykäliä.

Aki Jalonen neuvoo etenkin vanhoissa omakotitaloissa asuvia tarkkailemaan vesiputkien kevään ja syksyn aikana.

Kun hanasta valuttaa kylmää vettä ja putki on kosketuksissa lämpimän ja kostean ilman kanssa, vesi tiivistyy putken pintaan.

- Etenkin syksy on kylmäputkien ja kylmän käyttöveden kannalta vaikeaa aikaa, kun ilman kosteusprosentti on korkeimmillaan. Se näyttää usein siltä, että putki vuotaa.

Tällaisissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen.

Aki Jalonen kannustaa omakotitaloasukkaita pitämään parempaa huolta kodeistaan.

- Joskus on tullut vastaan ilmanvaihtokone, joka on ollut käytössä viiden, kuuden vuoden ajan, eikä kukaan ole edes kurkannut sen sisälle, saati puhdistanut. Kone on ollut sisältä täynnä hometta.

- Tällaisessa tapauksessa ei voi kehua omistavansa koneellisen ilmastoinnin, jos ei pariin vuoteen ole tullut ilmaa mistään läpi.

Aki Jalosen poika Jesse työskentelee isänsä eristysfirmassa. Pieni perheyritys toimii näppärästi Lounais-Suomen alueella ja tarttuu yhteydenottoihin nopeasti.

- Tilanteen vakavuuden perusteella lähdetään liikkeelle. Jos on tilanne päällä, niin voidaan melkein samantien ryhtyä toimeen.

Eristys Jalonen tekee myös lattialämmitysputkien asennuksia. Niiden asennusten aikatauluissa ei ole paljoa rukkaamisen varaa, sillä valuryhmä odottaa pääsevänsä töihin. Viivästys johtaisi lattian valamisen siirtymiseen tuonnemmaksi, joka ei käy laatuunsa.

- Olen sanojeni mittainen mies, ja teen työni ajallaan ja hyvin. Se on aina ollut minulle periaatteena.