Kaupallinen yhteistyö

Heikentynyt toimintakyky tuo uudenlaiset haasteet arjen askareisiin

Kompressiosukat tukevat nestekiertojärjestelmän toimintaa.

Vasemman puoleisesta ovesta lääkärin juttusille, oikean puoleisesta ovesta tarpeisiisi sopivat päivittäisapuvälineet ja vartalotuet eli ortoosit. Vuonna 2003 Laitilan Lääkäripalvelun yhteyteen perustettu apu- ja turvavälinepalvelu palvelee monipuolista asiakaskuntaansa Laitilan kunnan keskustassa.

- Ideana on, että esimerkiksi urheiluvamman sattuessa ei tarvitse juosta useassa paikassa, vaan kaikki tarvittava hoito ortopedin vastaanotosta mahdollisiin apuvälineisiin löytyy saman katon alta. Silloin hoito lähtee nopeasti käyntiin, kertoo apuvälineasentaja Sami Siniste.

Laitilan Lääkäripalvelun perustaja Teuvo Siniste kertoo tämän tyylisen konseptin yleistyneen viime vuosina.

- Teuvolla tämä visio oli jo 90-luvulla ja olemme siinä suhteessa edelläkävijöitä, Sami kertoo.

Laitilan Lääkäripalvelu on perheyritys, joka tarjoaa työn koko perheelle. Kuvassa Sami ja Teuvo Siniste.

Monipuolinen, koko Suomen kattava lääkäriverkosto helpottaa hoitoon pääsyä

Laitilan Lääkäripalvelun asiakkaana on mahdollista saada hoitoa yli kymmenen eri alan erikoislääkäriltä. Yhteistyöpisteitä on ympäri Suomen. Tarkoitus on helpottaa reissutyötä tekevien työterveydenhuoltoon pääsyä.

- Olemme pyrkineet tekemään kaiken asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Jos vaikkapa laitilalaisen yrityksen työntekijä on Turussa työreissulla ja loukkaa siellä itsensä, hänen ei tarvitse ajella meille tänne Laitilaan, vaan hän voi mennä suoraan yhteystyöpisteeseemme Turun NEO:on, Sami selvittää.

Lisävoimaa avainnippuun, apua pillerin puolitukseen

Iso osa apuvälinepalvelun asiakkaista on kotona asuvia vanhuksia, jotka tarvitsevat motoriikan ja voimien heiketessä apua arjen toimintoihin. Kun esimerkiksi tasapaino heikkenee, koti tulee tarkistaa sitä silmällä pitäen, ettei heikentynyt toimintakyky aiheuta vaaratilanteita.

- Koko ajan enemmän painotetaan sitä, että ihminen saisi olla mahdollisimman pitkään kotona. Kodin vaarallisimpia paikkoja on keittiö ja saniteettitilat. Niiden turvallisuus tulisi tarkistaa ensimmäisenä, Sami kertoo.

Monipuolinen kattaus arjen apureita: tarttumapihti, kasaan taitettava kävelykeppi, avaimen väännin, pullon avaaja, juustohöylä ja pillerin puolittaja.

Keittiössä toimimista helpottavat muun muassa erilaiset tarttumapihdit ja uudelleen muotoillut keittiövälineet kuten veitset, jotka mahdollistavat leikkaamisen niin, että ranteeseen kohdistuu tavallista vähemmän vääntöä.

- WC- ja peseytymistiloissa erilaiset tukikahvat ja WC-korokkeet helpottavat liikkumista, Sami kertoo.

Kaikki apuvälineitä tarvitsevat eivät suinkaan ole vanhuksia. Jo edellä mainitut urheilijat sekä raskasta fyysistä työtä tekevät voivat hyötyä erilaisista ortooseista.

- Eräs paikallinen sikatilallinen käyttää rannetukea, jotta käsi kestäisi raskaan työn paremmin. Niin kovassa käytössä tuen joutuu uusia useamman kerran vuodessa, Teuvo kertoo.

Kompressiotuotteilla suuri rooli myös ennaltaehkäisyssä

Teuvon erikoisalaa Apu- ja turvavälinepalvelun puolella ovat erilaiset kompressiotuotteet. Kompressiotuotteiden puristusluokka määritellään asteikolla 1-4. Luokan yksi tuotteita suositellaan esimerkiksi urheilijoille, seisomatyötä tekeville ja kaikille, jotka tuntevat jaloissa päivän mittaan kuormituksen tunnetta. Urheilijoiden keskuudessa kompressiotuotteet ovat suosittuja, sillä ne tehostavat nesteiden kiertoa lihaksissa ja nopeuttavat palautumista.

- Erään rakennusalan asiakkaan kanssa teimme kokeilun, jossa tarjosimme kompressiosukkia rakennustyöntekijöille, joilla on turvajalkinepakko. Monet, jotka kokivat kenkien aiheuttavan kipua ja väsymystä jalkoihin kovalla betonilattialla työskennellessä, saivat kompressiosukista apua, Sami kertoo.

Tukisukkia löytyy lähes kaikissa väreissä.

Puristusluokan 2-4 tuotteet ovat niin sanotusti lääkinnällisiä tukisukkia eli tarkoitettu esimerkiksi suonikohjuista kärsiville. Tukisukkavalikoima on viime aikoina monipuolistunut valtavasti. Värivaihtoehtoja on useita ja muutamissa malleissa on esimerkiksi pitsireunaa tai muuta koristusta.

- Annamme täällä aina hyvän käyttöopastuksen ja vinkkejä kompressiotuotteiden hoitoon. Ammattilaiselta ostetun kompressiotuotteen puristusluokka on tarkasti tiedossa ja valitaan jokaisen tarpeiden mukaan, Teuvo lupaa.

Lue lisää: www.laakaripalvelut.fi