
Mikä kinkku kannattaa valita? Maatiaispossun tietysti!
Snellmanin kinkut tehdään suomalaisesta gmo-vapaasta maatiaispossusta. Se tulee läheltä, kasvatetaan kunnon periaatteita noudattaen ja sitä ei lääkitä tarpeettomasti antibiooteilla.
Jotta mausta tulisi oikein muheva, annetaan kinkkujen levätä vuorokauden ennen pakkausta. Tämä hävittää ylimääräisen nesteen, minkä ansiosta kinkku ei kuivu tai kutistu liikaa paiston aikana.

Kuinka iso kinkku kannattaa hankkia? Syöjille sopiva!
Kinkkua pitää olla riittävästi, mutta ei liikaa. Noin kolmen kilon kinkusta herkuttelee 12 henkilöä kerran. Potkallisesta 7 kilon maatiaispossun kinkusta saa sen sijaan 30 joulunviettäjää syödäkseen.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos kinkkua halutaan aterioida kahdesti, tulee ruokailijoiden määrä puolittaa. Noin 200 g kinkkua riittää yhdelle nälkäiselle, mutta pieneen ylimääräiseen nälkään kannattaa joulun alla varautua.
Jotta tämä olisi helppoa muistaa:
- 1 kg = 1 ateria viidelle
- 3 kg = 3 ateriaa neljälle (tai yksi kahdelletoista)
- 7 kg = 5 ateriaa kuudelle (tai yksi kolmellekymmenelle).
Miten kinkku sulatetaan? Ajoissa!
Pakastettuna ostetun joulukinkun sulattamisessa menee tovi. Alla olevat ohjeet kertovat, milloin kinkku kannattaa laittaa jääkaappiin sulamaan.
- Kinkku 2-3 kg: sulatusaika 1-2 vrk
- Kinkku 4-7 kg: sulatusaika 2-3 vrk
- Kinkku 8-12 kg: sulatusaika 4-5 vrk
Sulamisen tilaa voi olla vaikeaa arvioida paljain silmin. Ota siksi paistolämpömittari avuksi! Kun mittari näyttää +10 astetta, kinkku on valmis uuniin.
Huom! Paistopäivänä kinkku kannattaa ottaa huoneenlämpöön 5 tuntia ennen uuniin laittamista. Näin varmistat tasaisen kypsymisen.

Miten kypsäksi kinkku paistetaan? Kypsäksi tai yli!
Paistamiseen kuuluu seuraavanlaisia vaiheita:
- Laita kinkku paistopussiin.
- Työnnä paistomittari paksuimpaan kohtaan. Ei kuitenkaan luuhun!
- Laita kinkku uuniin rasvapuoli ylöspäin ja paista ensin 200 asteessa 30 min.
- Laske sitten lämpötilaa 100 asteeseen.
- Paista kinkkua miedossa lämmössä n. 1,5 tuntia per kilo.
- Paista kunnes kinkun sisälämpötila on 74 astetta tai sen yli (ylikypsästä pitäville 83 astetta). Lämpötilaa voit seurata paistomittarista.
Muista, että maatiaispossun kinkun lämpötila nousee vielä uunista ottamisen jälkeenkin muutamia asteita. Kinkku kannattaa siis ottaa uunista hieman ennen haluttua mittarilukemaa.
Minne kinkun paistinrasva? Kierrätykseen, ei viemäriin!
Älä kaada kinkun paistinrasvaa viemäriin! Kerää se sen sijaan esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin. Teipillä suljetun tölkin voit viedä Kinkkutempun keräyspisteeseen, jolloin paistinrasva päätyy uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi. Keräyspisteitä ovat mm. kaikki K-Citymarketit. Hätätapauksessa hyytyneen paistinrasvan voi tiiviisti suljetussa rasiassa laittaa myös sekajätteeseen.

Miten kuorruttaa kinkku? Huolella!
Maatiaispossun kinkun kruunaa perinteinen sinappihuntu. Kun kinkku on paistunut, anna sen jäähtyä hetken. Poista sitten verkko, kamara ja maun mukaan pinnalle jäänyttä rasvaa.
Kuorruta maatiaispossun kinkku sinapilla ja ripottele sen päälle korppujauhoja. Gluteeniton vaihtoehto syntyy käyttämällä mantelijauhoja ja -lastuja. Jos haluat kinkkuun voimakkaampaa makua, painele sen pintaan neilikoita. Voit käyttää tähän myös esimerkiksi rosmariinin oksia. Yrtit kannattaa laittaa kinkun päälle vasta ennen tarjoilua.
Viimeistele kuorrutus paistamalla kinkkua 250 asteessa 10 minuuttia, tai kunnes se on kullanruskea.

Miten kinkku tarjoillaan? Kylmänä tai lämpimänä!
Perinteinen maatiaispossun joulukinkku tarjoillaan kylmänä. Toisaalta jotkut ovat vannoutuneita vastapaistetun ystäviä. Oli lämpötila mikä tahansa, kannattaa kinkun kaveriksi tehdä kunnon kastike ja lisukkeet. Helppo ja herkullinen kastike syntyy kinkun omasta liemestä. Jos se on mielestäsi liian suolaista, voit säädellä makua kermalla tai vedellä.
Maatiaispossun joulukinkku tarjoaa parhaimmillaan syötävää moniksi päiviksi. Jotta kinkku säilyisi tuoreena, kannattaa tarvittavat viipaleet aina hakea kerralla ja kinkku säilyttää kylmässä. Näin maatiaispossun kinkku voi säilyä herkullisena jopa viikon!
Mitä, jos kinkkua tekee mieli jo ennen joulua? Kokeile Superioria!
Monilla malttamattomilla kinkkuhammasta alkaa kolottaa jo ennen joulua. Herkullisimman korvauskinkkukokemuksen saat Snellmanin Superior Joulukinkulla.

Hyvää ja herkullista joulua kotimaisen kinkun äärellä!
Nämä maatiaispossun kinkun paisto-ohjeet sekä lisää kinkkuvinkkejä on luettavissa myös Herra Snellmanin nettisivuilla.
Snellmanin Lihanjalostus Oy on pietarsaarelainen perheyritys, joka on valmistanut korkealaatuisia liha- ja leikkeletuotteita nyt jo 70 vuoden ajan. Yritys kuuluu Snellman-konserniin.