Kaupallinen yhteistyö

Huolettaako eläkkeellä selviäminen – älä jää yksin murehtimaan

LähiTapiolan Markus Sallmén (vas.), Markus Suominen ja Esa Nummi toivottavat tervetulleeksi keskustelemaan yksilöllisistä sijoitustavoitteista eläkepäivien varalle. Kuva: Jussi Hietikko

Jokainen meistä hyppää jossain vaiheessa pois työelämästä.

Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan 63,8 vuotta on se keskimääräinen ikä, jolloin suomalainen jää eläkkeelle.

Oli työura sitten millainen tahansa, jokaisella on sama kysymys mielessään: Pärjäänkö minä eläkkeelläni?

Monella on eläkeunelmia, jotka voivat sisältää kaikkea uuden harrastuksen aloittamisesta maailmanympärimatkoihin.

Mutta pääseekö sillä omalla eläkkeellä edes Ruotsin-risteilylle?

On helppoa allekirjoittaa myös toteamus, että ihan tavallinen eläminen ilman kalliita matkojakin maksaa paljon.

– Jokaisen täytyy pohtia eläkeasioita, sillä yhteiskunnan eläkeläisille tuottama taloudellinen tuki ei tule ainakaan kasvamaan. Moni asiantuntija ennustaa sen suunnan olevan toisenlainen, LähiTapiola Lännen liiketoimintajohtaja Markus Suominen tiivistää.

Koska pankkitalletuksissa on tällä hetkellä nollakorot, eläkevuosia varten säästetyt rahat eivät tuota turvaa. Tilisäästämisessä ei siis ole tulevaisuutta ajatellen järkeä.

- Toinen seikka, joka vaikuttaa suomalaisten varallisuuteen, on asuntojen hintakehityksen muuttuminen merkittävästi, LähiTapiola Private Bankingin sijoituspäällikkö Markus Sallmén kertoo.

Kasvukeskuksissa, etenkin Helsingissä, asuntojen arvo on säilynyt samana ja noussut.

Kun taas muuttotappiokaupungeissa asuntojen arvot ovat laskeneet. Myös Raumalla on alueita, joilla tämä kehityssuunta on valitettavasti jo nähtävissä.

– Suomalaisilla varallisuus on keskittynyt oman asunnon omistamiseen. On ajateltu niin, että työuran aikana asuntolainaa maksamalla kerrytetään itselle varallisuutta eläkepäiviä varten. Asuntomarkkinoiden eriytymisen johdosta tämä ajattelumalli ei toimi enää joka puolella Suomea, Sallmén pohtii.

Sallmén kertoo, että Raumalla asunnon myyminen on hidastunut, eikä myyjän hintapyyntö välttämättä enää toteudu samalla tavoin kuin ennen.

– Samaan aikaan suomalaiset elävät vanhemmiksi ja näin ollen myös työuran aikana kerätyn omaisuuden täytyy riittää pidempään, markkinointijohtaja Esa Nummi lisää.

LähiTapiola toivottaa kaikki tulevaisuuden taloustilanteestaan huolestuneet keskustelemaan alan ammattilaisten kanssa siitä, voisiko sijoittamalla saada säästönsä tuottamaan paremmin.

– Keskusteluissa käydään tarkasti läpi henkilön oma taloustilanne ja se, millaiset toiveet hänellä on säästöjensä tuoton suhteen. Myös se, millaisia riskejä hän on valmis ottamaan sijoittaessaan, Markus Sallmén toteaa.

Hyvin merkittävää on myös se, kuinka pitkä sijoitusaika on. Parikymppinen sijoittaa eri tavoittein kuin 70 täyttänyt.

– Seuraavaksi pohdimme, mitä rahalla voisi tehdä. Suurin yksittäinen sijoituksen tuottoon vaikuttava päätös on ehdottomasti oman riskitason valinta. Sijoitusneuvottelussa käsitellään myös sitä, miten rahat on kotiutettavissa.

– Vakuutusyhtiöiden edellytetään sijoittavan omat varansa tuottavasti ja turvallisesti. Asiakas voi halutessaan sijoittaa samoihin kohteisiin, kuin vakuutusyhtiökin sijoittaa, riskitasonsa asiakas valitsee silti aina itse. Finanssivalvonta Fiva valvoo meitäkin, Esa Nummi kertoo

Tule tutustumaan tulevaisuuteesi täällä.