Kaupallinen yhteistyö

Ikäihmisten palveluissa isoja muutoksia ja uusia tuulia Raumalla

Leila Koski (vas.), Päivi Raitanen, Anneli Liesmäki ja Tanja Hakulinen ovat jo pakanneet keväällä tapahtuvaa muuttoa varten. Kuva: Jussi Hietikko

Huhtikuun alussa muuttavat Kaunisjärven ja Marttilanmäen vanhainkotien kaikki pitkäaikaishoidossa olevat asukkaat uuteen palveluasumisen yksikköön, Rannikkokotiin.

Porintien varteen rakennettu Rannikkokoti on kaksikerroksinen palvelukoti, johon kuuluu neljä pienkotia. Talossa on asunnot 60 henkilölle.

– Tämä poikkeaa totutusta siten, että kaupunki vuokraa rakennuksen eikä omista sitä, Rauman kaupungin Vanhuspalvelujen palvelupäällikkö Leila Koski kertoo.

Kaunisjärven vanhainkoti peruskorjataan täydellisesti ja se muuttuu ikäihmisten hyvinvointikeskukseksi, josta raumalaisille tarjotaan monipuolisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

– Peruskorjaus alkaa elokuussa ja se kestää reilun vuoden, jos ei mitään yllätyksiä ilmene, Koski jatkaa.

Hyvinvointikeskuksen tarkoituksena on keskittää kaikki ikäihmisten palvelut saman katon alle, jossa myös toimivat alan ammattilaiset.

Alakerrassa jatkavat palvelutori sekä päiväkeskus- ja kerhot, parturi-kampaamo ja jalkahoitola sekä kahvila-kioski.

– Toiseen kerrokseen tulee hyvinvointia edistävät toiminnot, monipuolisia arviointi-, ohjaus- ja neuvontapalveluja, lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot, muistipoliklinikka, lääkinnällinen kuntoutus ja kotihoito.

Talon kahteen ylimpään kerrokseen tulee 58 lyhytaikaisen hoidon paikkaa.

– Nämä paikat tukevat esimerkiksi omaishoitajia. Ikäihminen voi asua vaikkapa viikon Kaunisjärvellä ja kolme viikkoa kotona. Tai esimerkiksi sairaalajakson jälkeen voi tulla Kaunisjärvelle, jos ei ole kuitenkaan vielä kotiin valmis.

Kotona pärjääminen on tärkeää, niin yksilön kuin taloudellisuudenkin kannalta.

Viime marraskuussa muuttuneen lain mukaan rintamatunnuksen omaavat sotaveteraanit saavat kotona asumista tukevat palvelut maksutta.

– Raumalla on noin kolmekymmentä sotaveteraania, jotka asuvat kotona. Heille tarjotaan ruoka- ja hoivapalvelujen lisäksi siivous- ja pyykkipalveluja. He ovat niin iäkkäitä, että monella on jo hoivapalveluita, palveluvastaava Päivi Raitanen kertoo.

Kotona asumista tuetaan Raumalla monin eri tavoin.

Palveluvastaava Tanja Hakulinen edistää raumalaisten ikäihmisten kotona asumista monilla eri tavoin.

”Kyläluutanakin” tunnettu Hakulinen järjestää yhteisöllistä ja osallistavaa asukastoimintaa sekä terveyttä edistäviä luentoja ja ulkoilu- ja liikuntatoimintaa.

Hän ohjaa myös vapaaehtoistoimijoita muun muassa ATK-vertaisohjauksessa.

– Näiden hyvinvointia edistävien toimintojen tarkoitus on ennaltaehkäistä tulevaisuuden haasteita, jotka voivat vaikeuttaa kotona pärjäämistä, Hakulinen kertoo.

Raumalla kotihoidossa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä on otettu käyttöön kotihoidossa asuville ja heidän läheisilleen sekä hoitohenkilökunnalle tarkoitettu Onerva-viestintäpalvelu.

Onerva on WhatsAppin kaltainen helppokäyttöinen älypuhelinsovellus.

– Sillä voidaan välittää ilon ja arjen asioita puolin ja toisin. Ne omaiset, jotka asuvat kauempana, ovat ottaneet tämän innostuneesti vastaan. Hoitajan lähettämät kuvat vaikkapa papiljotit hiuksissaan hymyilevästä mummusta tuovat iloa, Kotihoidon vs. palvelupäällikkö Anneli Liesmäki kertoo.

Palvelulla hoitaja voi lähettää omaiselle myös arjen kulkuun liittyviä viestejä, kuten muistuttaa tuomaan esimerkiksi juuri sitä shampoota, jota ikäihminen haluaa käyttää.

Onervan on todettu vähentävän kaukana asuvien omaisten huolta ja tukevan heidän osallistumistaan ikääntyneen hoitoon.

– Onerva lähentää, Liesmäki kiteyttää.

Ikäihmisten neuvonta- ja palveluohjausnumero vastaa kaikkiin ikääntymiseen liittyviin asioihin ma-to 8-16, pe 8-15 puh. 040 833 0802.

Lisätietoja vanhuspalveluista täältä.