Kaupallinen yhteistyö

Isä ja poika kattojen yllä

Mikko ja Severi Motin, nuohoojamestari ja kisälli, isä ja poika. Molemmat arvostavat nuohoojan ammattia sen sosiaalisuuden ja monipuolisuuden takia. Yksikään päivä ei ole samanlainen.

Kaksi nuohoojaa kiipeää katolle rivakasti, mutta kiirehtimättä. Jokainen tikapuiden askelma otetaan varman päälle. Katolla isä Mikko Motin neuvoo juniori Severiä, mutta rennolla huumorilla.

- Katolla ollaan ja nyt täytyy vielä pysyäkin. Sä oot saanut nuohoojankasteenkin jo, isä viittaa Severin edellispäivän katoltatippumiseen, josta tosin selvittiin pienellä nilkkakivulla.

Raumalainen Severi Motin on nuohoojien uutta sukupolvea, vaikka 18-vuotiaalla kisällillä on jo kahden vuoden työkokemus alalta, jossa osaavista ja pätevistä tekijöistä on pulaa.

Tällä hetkellä Severi opiskelee oppisopimuksella isänsä yrityksessä. Isä Mikolla taas on 23 vuoden kokemus alalta.

Severi pitää työnsä parhaana puolena sen monipuolisuutta.

- Tämä on palveluammatti, jossa tapaa joka päivä erilaisia ihmisiä. Ja jokainen talo on erilainen, ne kertovat omaa tarinaansa, Severi Motin kuvailee myöhemmin kahvikupin äärellä.

Ne asunnonomistajat, jotka käyttävät säännöllisesti tulisijoja, tietävät, että nuohooja on se ammattilainen, jonka kotikäyntiä ei kannata turhaan lykätä.

Nuohous on tärkeää paloturvallisuuden takia, mutta myös energiatalouden takia. Ympäristön kannalta on olennaista, että puu palaa tulisijassa mahdollisimman puhtaasti.

- Säännöllinen nuohous vähentää puunpoltossa syntyviä päästöjä merkittävästi, Mikko Motin alleviivaa.

Nuohoukselle ei ole mitään yhtä oikeaa ajankohtaa vaikka monet kiinteistönomistajat aktivoituvat syksyllä, kun lämmityskausi lähestyy.

Mikko Motin kertoo, että asiakaspalveluun panostava nuohooja myös neuvoo tarvittaessa asiakkaita vaikka tulisijojen käytössä.

- Mielellämme annamme konkreettisia vinkkejä vaikkapa siihen, miten palotapahtumaan saadaan lisättyä enemmän ilmaa.

Rupatteluhetki keskeytyy, kun Mikon puhelin soi. Tuttu asiakas soittaa ja kysyy, että voiko hän ottaa käyttöön tulisijan, joka on ollut vähäisellä käytöllä viime vuosina. Mikko tuntee hyvin talon ja tulisijan ja antaa luvan pienten ohjeiden kera.

Ammattimies auttaa aina.

: Nuohoojamestari Marko Davidsson on työskennellyt nuohoojayrittäjänä 21 vuoden ajan. Raumalla kaikkien koirien kaveri nuohoaa muun muassa Kollan, Nihattulan, Uotilan, Lajon ja Äyhön alueilla.

Nuohoojamestari Marko Davidsson on tunnettu kaikkien koirien ystävänä. Miehen haalareiden taskuista löytyy aina makupaloja koirille, jotta pippurisinkin puudeli tai reviiriään puolustava terrieri päästää hänet nuohoustöihin.

- Oppi-isäni, Kankaanpään piirin nuohooja Ossi Jokisalo sanoi aina, että talojen emännät ja koirat täytyy pitää tyytyväisenä, Marko Davidsson nauraa asiakkaan koiraa rapsutellessaan.

Viittauksella talojen emäntiin Marko tarkoittaa sitä, että nykyisin nuohous on palvelutoimintaa, jossa siisteys on tärkeä ominaisuus.

- Nykyiset talot ovat niin siistejä ja sisustus vaaleaa, jopa lattiat ovat valkoisia. Ei nuohooja voi jättää sotkua, tai nuohouskeikka jää sen talon osalta siihen kertaan.

Nuohouslain muutos vain korostaa entisestään tätä palvelun tason laatua. Marko Davidsson kertookin, että tammikuun ensimmäisistä päivistä lähtien nuohoojan puhelin on soinut kiivaaseen tahtiin.

- Jos nuohoojan tekemä työnjälki ei ole miellyttänyt, niin onhan se ihan selvää, että halutaan toinen nuohooja paikalle.

- Minulle soitti eräs kiinteistönomistaja joka kertoi, että edellinen nuohooja viipyi tontilla kahdeksan minuuttia ja laskutti täyden hinnan. En usko, että se kahdeksan minuutin nuohous oli millään tavalla edes välttävä, kun minulla meni samassa paikassa melkein tunti.

Uusi nuohouslaki lopetti nuohouspiirit

Tammikuun alussa nuohouslaki muuttui siten, että rakennuksen omistaja voi tilata nuohouspalvelun haluamaltaan yrittäjältä.

Lakimuutos lopetti nuohouspiirit ja myös pelastustoimen velvoite huolehtia nuohouksesta poistui.

Vastuu nuohouksen järjestämisestä siirtyi asunnon omistajalle ja hän voi itse valita nuohousyrittäjän.

Lakimuutoksen jälkeenkin nuohousyrityksillä on raportointivelvollisuus pelastusviranomaisille, jos he näkevät erittäin vakavia puutteita esimerkiksi tulisijojen tai hormien kunnossa.

Raumalla toimivat nuohousalan yrittäjät Motinit Oy ja Markon Nuohouspalvelu jakavat edelleen postilaatikoihin nuohousilmoitukset niille asiakkaille, jotka ovat käyttäneet ennenkin heidän palveluksiaan.

Tilaa nuohooja kotiisi täältä.