
Rauman seudun jätehuoltolaitoksen vt. käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kiertää vuodessa lukuisissa tapahtumissa neuvomassa kansalaisia lajitteluasioissa.
Vaikka suomalaiset ovat varsin ahkeria kierrättäjiä ja jotkut ovat hyvin perillä lajittelusta, silti neuvontatapahtumissa toistuvat samat kysymykset.
- Hyvin usein minulta kysytään samoista materiaaleista, vaikka neuvontatilaisuuksiin osallistuvat ovat varmasti keskimääräistä valveutuneempia kierrättäjiä, Tarja Sillanpää kertoo.
Tässä ohjeet jätteiden oikeaan lajitteluun.
Yksinkertaistaen biojätteeseen kuuluu kaikki sellainen eloperäinen jäte, joka maatuu eli kompostoituu ajan myötä. Ruuan ja ruuanlaitossa muodostuneen jätteen, kuten vihannesten ja hedelmien kuorien lisäksi biojätteeseen voi laittaa kahvin ja teen porot suodatinpusseineen.
Talouspaperia biojätteeseen voi laittaa pienissä määrin, mutta esimerkiksi leivinpaperi ei kuulu sinne.
- Erittäin usein kysytään sitä, voiko kissanhiekkaa laittaa biojätteeseen. Ei voi, koska se kuluttaa jätteenkäsittelyn kuljettimia, Tarja Sillanpää neuvoo.
Myöskään kukkamulta ei kuulu biojätteeseen, ainakin suurissa määrin.
- Esimerkiksi joulukukkaasetelmissa on hyvin vähän multaa kukan ja muovisen purkin lisäksi. Niin pienen määrän voi laittaa vaikka biojätteeseen, mutta ei missään nimessä vaikkapa kukkamultien vaihdon yhteydessä tulevaa multamäärää.
Vaipat tai terveyssiteet eivät luonnollisestikaan kuulu biojätteeseen, eivät myöskään luut, purukumi taikka nesteet.
- Biojäte on usein muutenkin melko märkää, joten ei nesteitä biojäteastioihin. Esimerkiksi alle litran verran friteerauksessa käytettyä öljyä voi imeyttää talouspaperiin ja laittaa vaikka tyhjään maitopurkkiin ja sekajätteeseen. Sitä isommat öljymäärät pitää tuoda jäteasemalle. Paistinrasvoja tai vastaavia ei missään nimessä saa heittää viemäriin, sillä kovettunut rasva tukkii putket.
Metallijätteen määritteleminen on myös helppoa. Kaikki mikä on pelkkää metallia, kuuluu metallinkeräykseen.
Metallijätettä ovat säilyketölkit, folio ja alumiinivuoat, pannut, kattilat ja ruokailuvälineet.
- Kahvipaketin sisäpussit eivät kuulu metallijätteeseen, vaan sekajätteeseen.
Moni erehtyy laittamaan kahvipussin sen foliomaisen ulkomuodon takia väärän paikkaan, aivan kuin sipsipussitkin. Tarja Sillanpäällä on näihin tapauksiin hyvä erottelukeino.
- Jos ei ole varma, kannattaa rypistää pussi. Jos se palautuu rypistyksen jälkeen ja siinä on muovia mukana, sen voi laittaa muovipakkausjätteeseen.
Myös lääkkeiden läpipainopakkaukset kuuluvat muovipakkausjätteeseen, sekajätteen sijaan, vaikka folion metallinen ulkonäkö voi harhauttaa ajattelemaan niitä metallinkeräykseen kelpaaviksi.
Lasijätettä ovat kaikki pullonpalautukseen sopimattomat lasipullot ja -purkit eli vain elintarvikkeiden pakkaukseen käytetty lasi. Esimerkiksi rikkoutunut lasinen uunivuoka tai kahvipannu eivät kuulu lasijätteeseen, sillä ne on tehty lämmönkestäviksi.
Lasipakkauksista ei tarvitse nyhtää paperietikettejä pois, elleivät ne irtoa helpolla.
- Lasipullojen kaulassa olevia muovirenkaita ei myöskään tarvitse ottaa pois, jos niiden irrottaminen on hankalaa, Tarja Sillanpää ohjeistaa.
Posliini, saviastiat, lamput tai ikkunalasi eivät kuulu lasikeräykseen. Ikkunalasi, peilit ja autolasit tulisi kuljettaa jäteasemalle.
Muovipakkausten lajittelu on nimenomaisen helppoa. Tarja Sillanpäällä on tähän helppo muistisääntö.
- Voi kysyä itseltään, onko se muovia ja onko se pakkaus. Jos molempiin kysymyksiin tulee myöntävä vastaus, se kuuluu muovipakkauskeräykseen. Muuten se on sekajätettä.
Uusiokäyttöön kerättävät elintarvikkeiden muovipakkaukset olisi hyvä huuhtaista kylmällä vedellä ennen lajittelulaatikkoa.
- Jos kotona on koira, joka voi nuolaista paketin puhtaaksi aina parempi. Tyhjän paketin voi laittaa myös lavuaarin vaikkapa astioiden huuhtelun ajaksi, jos ei halua kuluttaa kylmää vettä pelkästään sen huuhteluun, Sillanpää vinkkaa.
Kaikkea ei siis voi kierrättää ja joskus jäte päätyykin sekajäteroskikseen. Siitäkään ei kannata menettää yöuniaan.
- Joillakin on vielä sellainen käsitys, että sekajäte kipataan avokentällä löyhkäävään jätevuoreen. Sellaista Suomessa ei enää ole, Tarja Sillanpää kertoo.
Sekajätteen toinen nimi eli polttokelpoinen jäte kuvastaa paremmin sitä, mihin se menee jäteasemalla. Jäte jälleenkäytetään lämpöenergian tuottamiseen massapolttolaitoksessa.
Lisää lajittelusta täällä : www.rauma.fi/raumanseudunjatehuoltolaitos