Kaupallinen yhteistyö

”Kilpailemme laadulla, asiakas tietää etukäteen, mitä saa” – julkisivuremontit ja linjasaneeraukset vuosikymmenten kokemuksella

As Oy Rauman Ruorissa havahduttiin julkisivun huonoon kuntoon. – Päätyyn tehdään lisälämmön eristys, levytys ja laatoitetaan uusi tiiliverhous. Vanha tiili päästää veden läpi, Peltonen kertoo.

Veljet Mäkilä on kahden veljeksen vuonna 1977 perustama korjausrakentamiseen erikoistunut rakennusliike. Vuonna 1977 työt alkoivat tasoite- ja maalaustöillä, mutta jo pian toimintaa laajennettiin julkisivurakentamisen puolelle.

- Työvälineet –ja tavat ovat kehittyneet neljässäkymmenessä vuodessa, mutta perusasiat pysyvät perusasioina. Laastijauhetta ja vettä sekoittamalla tulee edelleen sama laasti, jolla rapataan seinät, Veljet Mäkilä Oy:n toimitusjohtaja Jani Peltonen sanoo.

Rakennusala on Peltoselle jo kotoa tuttu.

- Olen koulutukseltani rakennusinsinööri ja kotona meillä oli rakennusliike. Tykkään edelleen olla työmailla, Peltonen kertoo.

Korjausrakentamista 40 vuoden kokemuksella

Veljet Mäkilä keskittyy täysin korjausrakentamiseen. Monipuolinen teline- ja nostinkalusto yhdistettynä pitkän linjan ammattitaitoon mahdollistaa erikoistenkin rakennusten julkisivuremontit.

- Meillä on paljon myös historiallisia kohteita, jossa kaikki tehtävä työ on puhdasta kokemuksen kautta opittua käsityötä. Esimerkiksi As. Oy Porin Linnanpihan rakennuksiin teimme täydellisen julkisivuremontin kolmikerrosrappauksineen ja koristeineen. Siellä ikkunakoristeet muotoiltiin pienillä kauhoilla ja hiertimillä, Peltonen kertoo.

Onnistuneen julkisivuremontin lähtökohta on hyvä yhteistyö suunnittelevan arkkitehdin kanssa.

Juuri monipuolisuus ja työn vaihtelevuus kiehtoo korjausrakentamisessa. Hyvä lopputulos on sellainen, josta voi olla ylpeä.

- Korjausrakentaminen on pitkälti erilaista, kun perinteinen rakennushomma, joka voi olla sitä, että ladotaan samanlaisia elementtejä kerrostalojen ulkoseiniksi tai tehdään väliseiniä päivästä toiseen, Peltonen sanoo.

Putkiremonttien huono maine – ”on urakoitsijasta kiinni, pettääkö aikataulu”

Linjasaneerauksia eli kansan kielellä putkiremontteja Veljet Mäkilä on tehnyt yli kymmenen vuoden ajan.

- Uusimme kylpyhuoneet talotekniikkaa myöten. Linjasaneeraus tulisi tehdä viimeistään silloin, kun talon ikä alkaa lähestyä viittäkymmentä vuotta. Sen jälkeen tehdyille remonteille tulee huima lisähinta esimerkiksi lisääntyvien vesivahinkojen myötä, Peltonen kertoo.

Peltonen painottaa isännöitsijän roolia remontin tarpeen tunnistamisessa.

- Jos taloyhtiön sisällä ei herätä tarpeeseen, isännöitsijän kannattaa olla rohkea linjasaneerauksen ehdottamisen kanssa, Peltonen vinkkaa.

Asuntokohtainen poissaoloaika linjasaneerauksen aikana on 2-3 kuukautta. Veljet Mäkilä panostaa remonteissa aikataulutukseen ja asukkaan täsmälliseen tiedottamiseen.

- Olemme ottaneet tiedottamiseen vakavan linjan. Perinteisten paperilappujen lisäksi meillä on sähköinen tiedotuskanava, jossa on jokaiselle taloyhtiön osakkaalle henkilökohtaiset tunnukset. Sieltä remontin etenemistä on helppo seurata etenkin tapauksissa, joissa vaikkapa lapset huolehtivat ikääntyneiden vanhempiensa asumisen asioista, Peltonen kertoo.

"Olemme tehneet 1800 kylpyhuoneremonttia linjasaneerauksien yhteydessä, emmekä ole olleet päivääkään myöhässä."

Linjasaneerauksessa kylpyhuone uusitaan myös kalusteiden ja kaakeleiden osalta. Veljet Mäkilällä on tapana tehdä esimerkiksi kellaritiloihin mallikylpyhuone, jota asukkaat voivat käydä katsomassa ja kommentoimassa.

- Toivoisin, että näissä asioissa voitaisiin kehittää toimintaa vielä yksilöllisemmäksi. Linjasaneerauksessa suurin hinta tulee talotekniikasta, ei esimerkiksi laatoista tai kylpyhuonekalusteista. Laatat ja kalusteet on kuitenkin se osa, mikä asiakkaalle jää remontista näkyviin. Olisi hienoa, jos tämä päätöksenteko muuttuisi enemmän osakaslähtöiseksi, Peltonen pohtii.

Veljet Mäkilän ylpeys linjasaneerauksissa on onnistunut aikataulutus.

- Olemme tehneet 1800 kylpyhuoneremonttia linjasaneerauksien yhteydessä, emmekä ole olleet päivääkään myöhässä. On tärkeää, että asukas voi luottaa urakoitsijaan, Peltonen sanoo.

Rakennusalalla menee hyvin – tekevälle on työtä

Kesä on Veljet Mäkilällä kiireistä aikaa, sillä julkisivuremontit pyritään ajoittamaan vuoden kuivimpaan ja lämpimimpään aikaan. Kesällä työntekijöitä on noin puolet enemmän.

- Oma väki kouluttaa työhön. Jos on kiinnostusta ja jaksamista tehdä fyysistä työtä, tekemisen kautta on mahdollista oppia kaikki, Peltonen sanoo.

Kouluista ei valmistu tarpeeksi osaavia ammattilaisia rakennusalan tarpeisiin.

- Täällä meillä rakennusperinne siirtyy vanhemmalta väeltä nuoremmalle, täällä oppii asiat, joista koulussa ei puhuta mitään. Nyt meillä on oppisopimuskoulutuksessa eräs kesätyöntekijä, joka päättikin kesän jälkeen vaihtaa kokonaan alaa ja jäädä meille opettelemaan rakennushommia, Peltonen kertoo.

www.makila.com