Kaupallinen yhteistyö

Kirjastoista apua ikäihmisten digihätään

Euran kirjastopäällikkö Anni Tormas ja Sataopiston koulutussuunnittelija Jenni Silvanto torjuvat ikäihmisten digihätää opetusteemoilla, jotka soveltuvat tavalliseen arkeen.

Jopa puoli miljoonaa suomalaista on täysin vailla digitaitoja, ja sen takia kirjastot on valjastettu antamaan tukea digitaalisten laitteiden ja palvelujen käyttöönottoon.

Vuonna 2017 voimaan tulleessa kirjastolaissa lukee, että digitaidot ovat osa monilukutaitoa, jonka tukeminen on yksi kirjastojen tärkeimmistä tehtävistä.

– Suurin osa neuvottavista on ikäihmisiä, mutta nuorten joukostakin löytyy digitaidottomuutta, Euran kirjastopäällikkö Anni Tormas kertoo.

Euran kirjasto- ja tietopalvelut tekee tässä tärkeässä tehtävässä yhteistyötä Sataopiston kanssa.

Maanantaisin möyhennetään digimörköä

Euran pääkirjastossa tarjotaan neuvottaville maanantaisin langaton verkko ja myös laitteita kokeiltavaksi. Moni kuitenkin ottaa oman laitteensa mukaan.

Digiopastuksen lisäksi neuvotaan myös kirjaston omien digipalvelujen käyttöä.

– Ainoastaan henkilökohtaisia tietoja sisältävissä palveluissa kirjaston tai opiston henkilökunta ei voi antaa vertaistukea. Ne ovat niitä tapauksia, kun mennään sähköisen tunnistautumisen taakse, jota tarvitaan esimerkiksi vero ja pankkiasioissa sekä terveystietoja tarkistaessa. Näissä henkilökohtaisissa asioissa voi kysyä apua vaikka suoraan pankista, Tormas toteaa.

Sataopisto sekä Säkylän ja Rauman kansalaisopistot ovat mukana yhteisessä hankkeessa, joka kantaa nimeä Digiä diggaamaan.

Juuri tämän Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman kaksivuotisen hankkeen pohjalta Sataopisto tekee yhteistyötä kirjaston kanssa, jossa digineuvontaa järjestetään.

– Olemme panneet merkille, että lähiopetus, jossa opetetaan kädestä pitäen digitaitoja, sopii monelle ikäihmiselle parhaiten, Sataopiston koulutussuunnittelija Jenni Silvanto kertoo.

– Monella ikäihmisellä on digihätä ja se on vain korostunut koronaviruksen aikana. Esimerkiksi yhteyden pitäminen läheisiin ja sukulaisiin voi olla haastavaa, Silvanto jatkaa.

Teemat räätälöidään arkea varten

Tulevien maanantaiden opetusteemat ovat kiinni tavallisessa arjessa. Teemoja ovat muun muassa poliisin lupapalvelujen käyttö, e-kirjat ja äänikirjat.

– Yhtenä aiheena on tietosuoja ja tietoturva. Se, miten voi varautua digihuijauksiin. Esimerkiksi sähköpostissa lähetettävät huijaukset ovat niin taitavasti tehtyjä, että niiden tunnistaminen on opeteltava, Jenni Silvanto kuvailee.

Sataopiston digiopettajan lisäksi Euran kirjaston työntekijät antavat digineuvontaa.

Yhtenä aiheena on sosiaalinen media, josta monella ikäihmisellä voi olla vahva mielikuva, vaikkei olisi siihen tutustunutkaan.

– Sosiaalinen media ja digitaalisuus eivät ole automaattisesti hyviä tai pahoja. Se on paha asia, jos ihmiset vain tuupataan sinne ilman minkäänlaista opastusta. Ilmoitetaan vain, että tämä ja tämä julkispalvelu siirtyy verkkoon, opetelkaa käyttämään, Anni Tormas kertoo.

– On ymmärrettävää, että tämä kaikki ahdistaa. Siksi minusta on ensiarvoisen tärkeää, että näinkin tutussa paikassa kuin kirjastossa voidaan lievittää digihätää.

Euran kirjasto- ja tietopalvelut ja Sataopisto kuuluvat Satakuntaliiton SataDigi -verkoston digituen toimijoihin.

Mikä SataDigi?

  • sähköisen asioinnin, palveluiden ja laitteiden käytön tukiverkosto
  • auttaa itsenäiseen ja turvalliseen laitteen käyttöön ja sähköiseen asiointiin
  • osa valtakunnallista, 14 maakunnan Digitaidot-hanketta
  • rahoittaja: Valtiovarainministeriö
  • kansallinen koordinaatio: Digi- ja väestövirasto
  •  maakunnallinen koordinaatio: Satakuntaliitto

Yhteystiedot