Kaupallinen yhteistyö

Kodinomainen palvelukoti Vanhan Rauman sydämessä

Kokkilan uusi johtaja Heli Kaupinsalo (vas.) sekä eläkkeelle jäänyt johtaja Helena Vallin kertovat asukkaiden yksilöllisten tarpeiden huomioimisen hoidossa olevan yksi tärkeimmistä asioista vanhustyössä.

Vanhan Rauman sydämessä sijaitsee Kokkilan perinteinen palvelukoti, jonka perusarvot on kiteytetty Rauman kieliseen tunnuslauseeseen: Hyvä hualempitto ja kotoruakka.

– Kokkila on kodinomainen paikka, jossa asukkaita ajatellaan yksilöinä. Vaikka meillä on rutiineja, hyvin joustavasti täällä saa asua. Jos haluaa esimerkiksi nukkua tai vaihtoehtoisesti valvoa pidempään, niin se tietenkin onnistuu, Kokkilan johtaja Heli Kaupinsalo kertoo.

Monet asukkaat ja heidän omaisensa arvostavat Kokkilan kodinomaisuutta.

– Asukkaat saavat sisustaa huoneensa omien mieltymystensä mukaisesti, esimerkiksi tauluilla, valokuvilla ja verhoilla, Kaupinsalo kertoo.

Kokkilan tilanne on tällä hetkellä erittäin hyvä, sillä vuoden 2020 aikana lähes kaikki asukaspaikat täyttyivät.

Hoitoa yksilöllisten tarpeiden mukaan

Kokkilan palvelukoti sai joulukuussa uuden johtajan, kun Heli Kaupinsalo tarttui toimeen Helena Vallinin jäätyä eläkkeelle.

Kaupinsalo jatkaa hyväksi koetulla linjalla, sillä hän on työskennellyt Kokkilassa jo 15 vuoden ajan sairaanhoitajana ja työn lomassa kouluttautunut johtajan tehtäviin ja myös sijaistanut Vallinia.

– Mielestäni vanhustyössä on tärkeää se, että vanhuksen hoito suunnitellaan yksilöllisesti hänen tarpeittensa mukaan, Kaupinsalo pohtii.

– Ja tärkeää on myös se, että omaiset otetaan huomioon. He ovat tärkeä voimavara, Helena Vallin jatkaa.

Kokkilassa on asukaspaikkoja tällä hetkellä 56.

Vakituisia työntekijöitä talossa on yhteensä nelisenkymmentä.

– Meillä on mahtava ja motivoitunut työyhteisö, joista moni on työskennellyt täällä pitkään. Keittiöstämme jäi eläkkeelle eräs työntekijä, joka tuli 18-vuotiaana tänne töihin, Helena Vallin kertoo.

Torikäynti teki onnelliseksi

Sekä nykyinen että eläkkeelle siirtynyt johtaja toivovat, että tulevaisuudessa hoitoalalle koulutettaisiin lisää työntekijöitä.

– Pelkään, että lähihoitajista ja sairaanhoitajista tulee vielä jossain vaiheessa pula. Varsinkin, kun hoitajamitoitusta nostetaan, Heli Kaupinsalo pohtii.

Tällä hetkellä Kokkilassa onkin kesätyöntekijöiden haku käynnissä. Kesätöitä on tarjolla ainakin kymmenelle alaa opiskelevalle tai jo valmistuneelle.

Helena Vallin kannustaa nuoria alalle sen palkitsevuuden takia.

Palautetta ei tarvitse odotella pitkään.

– Muistan, kun yhtenä kesänä eräs asukas sanoi, että hänen tekisi mieli mansikoita. Kävelin tästä kymmenessä minuutissa torille ja takaisin ja kun toin hänelle mansikat, hän tuli hyvin onnelliseksi.

Rauman vanhin palvelukoti

Kokkila on Rauman vanhin toimiva palvelukoti, joka on sijainnut Kulmalankadulla jo vuodesta 1955.

Kokkilan tarina alkoi raumalaisen Tilta Kokin testamentista, jossa hän määritti Rauman vanhainkotiyhdistykselle Kulmalankadun tontin ja sillä sijainneen talon vanhainkodin perustamista varten.

Aikaisemmin talossa oli toiminut Tilta Kokin ylläpitämä synnytyssairaala, joka lopetti toimintansa jo 1920-luvun alkupuolella.

– Meillä on itse asiassa ollut kaksi asukasta, jotka ovat sekä syntyneet että kuolleet Kokkilassa, Helena Vallin kertoo.

Kermaa ja voita säästämättä

Yksi tärkeimpiä tekijöitä Kokkilan kodinomaisuudessa on talon ruoka, joka tehdään alusta alkaen omassa keittiössä.

Vuodesta 1985 Kokkilan keittiössä työskennellyt Sari Turpela kertoo, että asukkaat pitävät perinteisistä mauista.

– Kokkilan asukkaiden suosikkeja ovat muun muassa kalakeitto, maksakastike ja läskisoosi.

Hän kertoo, että Kokkilan keittiössä ei säästellä voita eikä kermaa.

– Se on tärkeää, että ruoka on täyteläistä ja maistuu hyvältä. Siksi käytämme voita ja kermaa.

Kokkilan ruokalistaa on kehitetty asukkaiden toiveita kuunnellen, joten listalta löytyy monia ruokia, jotka ovat olleet heidän suosikkejaan jo lapsuudesta asti.​​​​

YHTEYS: