Kaupallinen yhteistyö

KOEAJO: Näin Volkswagen päivitti sähköautojensa lippulaivan

Suomalaiset ottivat avosylin vastaan Volkswagenin ID.4-sähköauton, kun se tuli markkinoille pari vuotta sitten.

ID.4 vastasi monella tapaa suomalaisten kysymyksiin etäisyyksistä ja peräkärryn vetämismahdollisuuksista. Moni piti ja pitää sitä edelleen täydellisenä täyssähköautona.

Nyt markkinoille tulee uusi malli ID.5, joka jopa parantaa käyttäjäkokemusta edellisestä mallista.

Suurimmat uudistukset löytyvät ohjelmistopuolelta ja muotoilusta.

ID.5:n uusi käyttöjärjestelmäversio 3.0 optimoi latausta siten, että latausajat nopeutuvat mukavasti.

Ajossa ohjelmiston parannukset näkyvät selkeämmän käyttökokemuksen ja sähköautoilua varten räätälöidyn reittiopastuksen muodossa. ID.5 opastaa kuljettajan reiteille, joissa ei ole ruuhkia. Ohjelmisto tukee myös taloudellisempaa ajoa.

ID.5:n kosketusnäyttö on erittäin selkeä ja helppokäyttöinen.

Volkswagenin suunnittelijat ovat onnistuneet työssään ID.5.n muotoilun kanssa. Sen takaosa on hieman muodokkaampi kuin ID.4, mutta pari senttiä lyhyempi. Kaikenkaikkiaan se on tyylikäs, urheilullinen ja jopa positiivisella tavalla röyhkeän näyttävä auto.

Mutta nyt asiaan, eli matkaan.

Kun lähtee liikkeelle KäyttöAuto Rauman pihasta, ja painaa ensimmäisen kerran oikeanpuoleista poljinta, nousee kasvoille hymy, joka ei sitten hyydykään missään vaiheessa.

Kuten kaikki täyssähköautot, kiihtyy ID.5 erittäin herkästi. Vaikka auto on kookas ja painava, se liikahtaa liikennevaloista tai kiihdytyskaistalta varsin reippaasti. Jopa niin reippaasti, että muutamassa sekunnissa hipoo ylinopeuksia.

ID.5:n sähkömoottori tuottaa tehoa 128 kW (174 hv) ja sen maksimivääntö on 310 Nm, joten auto ei jää tientukkeeksi, mutta vaatii kuskilta malttia ja huolellisuutta.

Painava auto on mutkikkaalla tiellä kuin kotonaan. Kurveissa ei kuskia tai kyytiläistä huimaa, vaikka vauhtia olisi 80 kilometriä tunnissa. Painopiste on hyvin matalalla ja se tuo vahvan tunteen ajamiseen.

ID.5 on erittäin sulavaliikkeinen ja sen ohjaustuntuma on hyvin aktiivinen. Kuski voi tuntea hallitsevansa autoa täydellisesti.

Lisätyn todellisuuden tuulilasinäytöstä kuski näkee muun muassa ajonopeuden.

Autosta myös näkee hyvin joka puolelle ja isokokoiset sivupeilit avaavat näkymän esteettä myös taakse.

Lisätyn todellisuuden tuulilasinäyttö on todella kätevä ja myös turvallinen, kun katsetta ei tarvitse kääntää ajosuunnasta esimerkiksi ajonopeuden seuraamisen takia mittaristoon.

ID.5 on tyylikäs ja jopa röyhkeän näyttävä täyssähköauto.

Ajoasento on erittäin miellyttävä ja jämäkkä. Penkki tukee ristiselkää ja selkärankaa mukavasti. Tilaa on mukavasti myös jaloille.

ID.5 on sisustukseltaan hyvin tyylikäs, jopa pelkistetty.

Tästä syystä yhä useampi haluaa ostaa sähköauton

Paljon koeajoja tekevältä kysytään usein, mikä niistä sähköautoista tekee niin haluttuja. Maailmanlaajuisen komponenttipulan takia monet sähköautomallit ovat loppuunmyytyjä, joten kysyntä ylittää monen automerkin kohdalla tarjonnan.

Kysyntä selittyy monellakin asialla, mutta hyvin maltilliset käyttökulut lienevät se suurin syy, miksi sähköautot kiinnostavat.

Kun sähköautolla 100 kilometrin ajo maksaa noin kaksi euroa, polttomoottoriautolla samaan reissuun kuluu 15-20 euroa. Tämä laittaa monen miettimään ajojaan.

Sähköautot ovat myös varsin huoltovapaita. Sähköauton omistaja voi unohtaa öljynvaihdot ja muut polttomoottoriautojen arkihuolet.

Koska sähköautoissa on paljon vähemmän liikkuvia osia, myös tekniikka on yksinkertaisempaa ja näin ollen myös huoltovapaampaa.

Ajokokemuksena sähköauto on myös polttomoottoriautoa mukavampi. Se on hiljaisempi ja sulavampi liikkeissään.

Suurin osa suomalaisista ajaa reilusti alle 100 kilometriä päivittäin, joten auto käytännössä ladataan yöaikaan kotipihassa. Yön aikana sähköauton akku latautuu täyteen tavallisessa ulkosähköpistorasiassa, nopeammasta kotilaturista puhumattakaan.

Raumaltakin löytyy julkisesta käytöstä nopeampi 50 kWh, jopa 150 kWh latureita, joilla akku täyttyy nopeasti.

Joten jos tulee yllättävä lähtö ja akku ei ole täynnä, sen täyttö onnistuu helposti.

Myös tavaratila on kookas. Ilman penkkien kaatamista tavaratilaan mahtuu 550 litraa tavaraa ja penkkejä taittamalla jopa tuhat litraa enemmän.

Tavaratila on hyvin tilava ja penkkejä taittamalla tavaraa mahtuu lisää.

Etenkin kesäisin monia suomalaisia kiinnostaa peräkärryn vetäminen. Heille on nyt ilouutisia, sillä ID.5:n vetomassa on noin tuhat kiloa.

ID5-mallit on varustettu 77 kWh:n akuilla ja se tarkoittaa tien päällä sitä, että kun valittavana on 135 kW:n pikalatausasema, 390 kilometriä heilahtaa ID5:n mittariin lisää vain noin puolessa tunnissa. Sähköautoihin vähänkään perehtyneet tietävät, että nyt puhutaan hyvin nopeista latauksista.

Akustolla on 8 vuoden takuu tai vaihtoehtoisesti 160 000 kilometrin. Takuu korvaa, jos akuston potentiaali ennen näitä välietappeja tippuu alle 70 prosentin.

ID.5 on takaosastaan hieman muodokkaampi kuin edeltäjänsä ID.4.

ID.5 tuo siis mukavasti parannuksia etenkin ohjelmistopuolella ID-sarjan lippulaivaan. On helppoa liittyä ID-malliston ystävien kerhoon koeajon jälkeen. ID.5 on erinomainen täyssähköauto, joka täytyy kokea.

Raumalla sinä voit koeajaa ID.5:n Käyttöauto Raumassa.