Kaupallinen yhteistyö

KOEAJO: Volkswagen Arteon – Voimakasta ja tyylikästä etenemistä

Shooting Brake -korimallilla varustettu Arteon kääntää katseita, sillä edustusfarmarin sulavat, urheilulliset linjat kestävät kriittisempääkin katsetta.

Jo etukäteen Volkswagen Arteonin koeajo herätti poikkeuksellista mielenkiintoa Autorauman koeajotiimissä.

Arteon on korvannut suomalaisille hyvin tutun Passat CC:n, mutta rehellisesti sanottuna Arteon on parempi ja tyylikkäämpi auto kuin Passat oli missään vaiheessa.

Lähes viisimetrisen auton keula on hieman aggressiivisella tavalla muhkean maskuliininen, kun taas kaareva kattolinja tasapainottaa yleisilmettä ja saa auton näyttämään katsojan silmissä jopa kookkaammalta.

Arteonin muhkean maskuliininen keula antaa voimakkaan etenemisen tunteen.

Ensimmäinen ajatus on, että tämä auto huomataan. Koeajo-auton Kings Red -metalliväri vielä korostaa tätä tunnetta.

Tyylikkyys huokuu toki jo korimallin nimestä, sillä Shooting brake -termi on alun perin lähtöisin 1800-luvun aristokraattipiireistä.

Shooting brakeksi kutsuttiin hevosvetoista ajoneuvoa, jolla kuljettiin maaseutukartanoiden parempaa väkeä ylellisiin metsästystapahtumiin. Näillä kulkupeleillä liikkuivat metsästäjien lisäksi aseet ja saaliit.

King’s Red -metalliväri ei ole huomaamaton valinta.

Vaikka koeajo on kaukana aristokraattisesta metsästystunnelmasta, Käyttöauto Rauman pihasta poistuessa auton todellinen luonne tulee nopeasti esiin. Arteon on liikkeissään ja käänteissään vahva, mutta erittäin hyvin ohjattavissa.

Kuskille tulee välittömästi tunne, että nyt massa kuuntelee nilkan asentoa.

Vääntöä Arteon tarjoileekin 400 Nm (1 750-3 000 r/min) ja nollasta sataan auto kiihtyy 7,4 sekunnissa. Huippunopeudeksi ilmoitetaan 230 kilometriä tunnissa.

Arteonin isokoinen päänäyttö on varustettu reippaalla resoluutiolla ja sen käyttö on helppoa.

1,4-litrainen ja 156 hevosvoiman moottori tuntuu erittäin vahvalta, ja kasitielle Arteon ampaiseekin ahnaasti.

Auton kiihtyessä automaattivaihteisto vaihtaa pykälästä seuraavaan hyvin pehmeästi, eikä vaihtoa oikein edes huomaa.

Kasitiellä huomaa myös sen, että talvirenkaillakin varustettu Arteon on hyvin hiljainen auto.

Pienemmällä ja mutkikkaammalla maantiellä Arteon ohjautuvuus korostuu. Mutkat taittuvat vakaan pehmeästi.

Arteonin tyylikkyys jatkuu sisätilojen materiaalivalinnoissa. Löytyy nahkaa, teräksisiä yksityiskohtia sekä korkeakiiltomustaa.

Takapenkillä ei isommankaan kaverin koukistella jalkojaan.

Tilaa on paljon sekä kuskille, että takapenkin matkustajille, eikä isokokoinenkaan joudu kyyristelemään tai asettelemaan jalkojaan.

Tilavuuden teema on vahvasti läsnä myös tavaratilan avatessaan. Tilaa on 590 litran verran, joten isommankin porukan mökkitarpeet mahtuvat Arteonin kyytiin.

Arteonin tavaratilaa voi hyvällä omallatunnolla kuvailla kookkaaksi.

Autorauman koeajotiimi uskookin, että maltillisten päästöjen Arteon tulee olemaan suosittu työsuhdeauto Suomessa.

Se on myös kulutukseltaan maltillinen, sillä kaupungissa koeajo-auto kulutti 7,6 litraa sadalla kilometrillä ja maantiellä 5,3 litraa.

Kokonaisuudesta koeajotiimi antaa Arteonille erittäin korkeat pisteet. Se on kookas ja aivan uudenlainen farmari, joka hivelee katsojan silmää.

Ei voi väistää ajatusta, että Arteon kisaa Audin ja Mersun ylemmän keskiluokan mallien kanssa, eikä häviä niille yhdessäkään ominaisuudessa. Moderni muotoilu vetää koeajotiimin vertailussa pidemmän korren Audin ja Mersun vertailussa.