Kaupallinen yhteistyö

Korkokatolla positiivinen vaikutus: Lainaa jopa 40 % edullisemmin lakimuutoksen jälkeen lainavertailun mukaan

Vuoden 2019 syyskuussa astui voimaan kuluttajaluottojen korkokatto, jonka myötä korot ja kulut erilaisissa kulutusluotoissa ja osamaksuissa ovat tippuneet. Korkokaton jälkeen haettujen lainojen nimelliskorko on rajattu maksimissaan 20 prosenttiin ja lainan sivukuluille (esim. avausmaksu ja hallinnointipalkkio) asetettiin 150 euron vuotuinen yläraja. Suomalainen Top5Credits.com-lainavertailu selvitti minkälainen vaikutus korkokatolla on ollut pankkien ja luotonantajien antamiin lainatarjouksiin. Palvelu haki lainatarjoukset kahdeksalta eri luotonantajalta ennen ja jälkeen korkokattoa.

– Haimme lainatarjoukset sekä pankeilta, että pienempiä lainoja tarjoavilta luotonantajilta. Pankeilla korot ja kulut olivat jo ennen korkokaton voimaan astumista pääosin uuden lain mukaisia. Lakimuutoksen vaikutus on kuitenkin selvä ns. pikavipeillä kuten Ferratum, Credigo ja Credit24 arvioi Top5Credits.com-palvelun perustaja Oula Lehtinen.

Lähde: Top5Credits.com-lainavertailu

Esimerkiksi Credit24 lainalle 3000 eurolle 3 vuoden takaisinmaksuajalla sisälsi korkoja ja kuluja 2267,67 euroa, kun korkokaton jälkeen sama laina sisälsi enää 1458,96 euroa korkoja ja kuluja todellisen vuosikoron tippuessa 49,85 prosentista 29,97 prosenttiin. Isoin tiputus korossa oli selvityksen mukaan virolaisella Bondora-lainalla, jossa todellinen vuosikorko tippui 95,32 prosentista 38,72 prosenttiin. Selvityksen perusteella Bondoran nimelliskorko oli korkokaton jälkeen yli sallitun 20 prosentin Top5Credits.comin saaman lainatarjouksen perusteella.

Korkokatto ei poista ylivelkaantumista – Seuraava lainoja koskeva muutos jo työn alla

Osa rahoitusyhtiöistä on reagoinut korkokattoon tarjoamalla enemmän lainaa entistä pidemmäksi aikaa.

– Näyttäisi siltä, että monet rahoitusyhtiöt ovat alkaneet myöntämään isompia lainoja kuten on käynyt Credigon ja Ferratumin tapauksessa. On myös selvää, että iso osa kuluttajista, jotka aiemmin saivat lainaa eivät enää sellaista saa, sillä aiempaa matalammat korot ja kulut eivät jätä hirveästi tilaa korkeariskisimmille hakijoille, arvioi Oula Lehtinen.

Lehtinen pitää korkokattoa pitkällä aikavälillä positiivisena asiana, vaikka kaikkia ongelmia korkokattokaan ei poista:

– Korkokatto ei poista ylivelkaantumista ja joltain osin korkokatto saattaa jopa pahentaa velkaongelmaa. Maksuhäiriöisiä on jo nyt valtava määrä ja eri tahojen mukaan korkokaton myötä maksuhäiriöisten määrä noussee nopeasti.

Seuraava kuluttajaluottoja koskeva muutos, positiivinen luottorekisteri, on jo työn alla ministerityöryhmässä ja valmista näillä näkymin pitäisi olla keväällä 2023. Positiivisella luottotietorekisterillä tarkoitetaan yleisesti tietokantaa, josta pankit ja rahoitusyhtiöt voisivat nähdä reaaliaikaisesti kaikki luotonhakijan lainat ja tulotiedot. Positiivisen luottorekisterin tarkoituksena olisi tuottaa enemmän tietoa lainanhakijan luottokelpoisuudesta verrattuna nykyjärjestelmään, jossa rahoitusyhtiö saa tiedot vain mahdollisista maksuhäiriöistä. Rahoitusyhtiö voisi arvioida kuluttajan maksukykyä nykyistä paremmin, jolloin ylivelkaantumista voidaan hillitä.

Mikäli olet itse aikeissa hakea lainaa, kannattaa lainat ja lainanvälittäjät vertailla ennen lainahakemusta. Top5Credits.com-sivustolta löytyy lähes jokainen laina Suomen markkinoilla. Sivusto vertailee lainoja todellisen vuosikoron mukaan, joka pitää sisällään koron lisäksi kaikki kulut mitä lainassa voi olla. Lisäksi palvelun testihakijat ovat hakeneet lainatarjoukset valtaosalta luotonantajista, jakaneet kokemuksensa sekä paljastaneet minkälaisen lainatarjouksen he saivat.

Lähde: https://www.top5credits.com/fi/lehdistotiedotteet/luottojen-korkokatto-leikkasi-lainakuluja-merkittavasti-eras-rahoituslaitos-pyytaa-edelleen-harskia-korkoa/