Kaupallinen yhteistyö

Kotimaisen kiukaan hyvää tekevä löyly

Saunominen on Narvin yrittäjä Arto Sainion mukaan ympäri maailmaa nousussa oleva hyvinvointitrendi.

– Saunomisen hyvinvointia lisäävä vaikutus on saanut myös tutkimustietoa tuekseen. Itä-Suomen yliopisto on tehnyt pitkäaikaista tutkimusta, jossa on saatu viitteitä sydänterveyden paranemisesta ahkeran saunomisen seurauksena, Sainio kertoo.

Myös Sainio itse on viimeistään työnsä myötä hurahtanut saunomiseen täysin. Päivittäiset löylyt ovat tapa, josta hän ei osaisi enää luopua.

– Saunoista savusauna on kaikkein paras. Seuraavaksi tulee legendaarinen kertalämmitteinen AITO-kiuas, siinä on uskomattoman hyvä ja pehmeä löyly, Sainio kertoo.

Tällä hetkellä kuluttajat arvostavat kiukaissa rohkeaa muotokieltä. Narvi on kiuasvalmistajana tunnettu omannäköisistä tuotteistaan. Sainio kertoo Narvilla käytettävän paljon rahaa ja aikaa tuotekehittelyyn, niin ulkomuotoon kuin teknisiin ominaisuuksiinkin.

– Ja ne ovat narvilaisia, emme koskaan kopio ketään, Sainio kertoo.

Narvin kiukaat valmistetaan alusta loppuun saakka Suomessa, Rauman Lapissa. Suomalaisten kiukaiden löylyistä nautitaan myös niin Venäjällä, Saksassa, Baltian maissa kuin Ruotsissakin.

– Työllistämme 55 ihmistä. Panostuksemme on voimakkaasti vientiin, sillä saunatrendi on myös maailmalla kasvava ilmiö, Sainio kertoo.

Kiuasta valittaessa huomioon tulee ottaa kiukaan koko saunan tilavuuteen nähden. Toinen kiukaan valintaan vaikuttava seikka on se, minkä tyylistä löylyä haetaan.

– Kiuaskivien määrä korreloi suoraan löylyn laatuun. Mitä enemmän kiviä, sitä muhkeammat löylyt. Narvin kiukaissa kivimäärä on optimoitu viidestäkymmenestä kilosta aina kahteensataan kiloon. Mukavat löylyt vaativat myös hyvän ilmanvaihdon, Sainio juttelee.

Mökkisaunaan yleisin valinta on puulämmitteinen kiuas, etenkin jos kyse on erillisestä saunarakennuksesta. Ulkosaunassa kiuas joutuu vaihtelevien sääolosuhteiden takia kovemmalle kuin sisäsaunassa.

– Jos saunatila ei ole lämmitetty, täytyy pitää huolta, että kiukaaseen jää sen verran tulta pesään, että kiuas ja sauna pääsevät käytön jälkeen kuivumaan kunnolla, Sainio muistuttaa.

Merenrantaolosuhde on kiukaalle erittäin vaativa. Tällöin avainasemaan nousee materiaalivalinnat.

– Emalipinnat ja ruostumaton teräs kestävät paremmin kuin märkämaalattu halvempi teräs, Sainio kertoo.

Kiukaan kunnossapito on mukavan löylyn ja kiukaan käyttöiän suhteen oleellista. Esimerkiksi kiuaskivet tulisi Sainion ohjeiden mukaan vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Kiuaskivet rapautuvat pintoja vasten ja kuluttavat kiuasta.

– Kun kiukaaseen kertyy mursketta, myös löylyn laatu kärsii, kun lämpö ei välity kiukaasta niin kuin kuuluisi. Uudet kivet kustantavat parhaimmillaan vain muutamia kymmeniä euroja, joten sen takia vaihtoa ei kannata jättää tekemättä, Sainio opastaa.

Käyttöohjeiden mukainen saunan lämmitys säästää luontoa ja kiuasta

Kiukaan käyttöohjeet jäävät monella lukematta, sillä oletus on, että kyllähän suomalainen osaa puukiuasta käyttää. Alla kolme hyvää syytä lukea käyttöohje ja toimia sen mukaan:

1. Ympäristö

Puhutaan paljon pienhiukkasista, joita puun pienpoltto aiheuttaa. Oikeanlainen sytyttäminen, puun määrän säännöstely ja laadukkaan polttopuun käyttö ovat tärkeässä roolissa pienhiukkaspäästöjä minimoitaessa.

– Pesään tulee jättää yksi kolmasosa kaasuuntumisvaraa, pesää ei koskaan saa lyödä täyteen puuta. Polta vain kuivaa puuta ja sytytä panoksen päältä. Roskat ja muovi eivät kuulu kiukaan pesään. Piipun päästä kuuluu tulla vain vaaleaa savua ja lämpöväreilyä, Sainio muistuttaa.

2. Tuotteen kestävyys

Puun oikeanlainen ja maltillinen poltto pidentää kiukaan ikää. Liian täysi pesä ja kova tuli käyvät kiukaan pintojen päälle ja polttavat ne ennenaikaisesti puhki, kun ilmavirtaukset eivät pääse menemään valmistajan tarkoituksen mukaan.

3. Mukavat löylyt

– Hyvissä löylyissä kuumuus tulee vasta löylyä heitettäessä. Saunan lauteiden ja seinien ei ole tarkoitus olla polttavan kuumia, Sainio kertoo.

Narvi on saunomisen asiantuntija ja suomalaisten laatukiukaiden valmistaja. Valikoimiin kuuluvat Narvi-, Aito- ja Kotakiukaat. Narvilta jokainen löytää makuunsa ja saunaansa sopivan kiuasvaihtoehdon. Kun kaipaat kunnon löylyjä, klikkaa osoitteeseen narvi.fi.