Kaupallinen yhteistyö

Kuinka voit säästää arkimenoissasi

Kuva: Unsplash

Arkimenot mielletään monesti pakollisiksi kuluiksi, joista säästäminen on turhaa ja jopa mahdotonta. Tietystihän tämä pitää paikkansa esimerkiksi ruokien, sähkön, veden ja muiden elämän peruspilarien osalta Suomessa. On kuitenkin syytä muistaa, että vaikka nämä asiat ovatkin elämässä tarpeellisia hankkia ja kuluttaa, voi niissäkin silti pyrkiä taloudellisuuteen ja mahdollisimman mataliin kustannuksiin.

Päivittäisissä menoissa kuluttaja voi haastaa itseään ajattelemaan kestävän kehityksen periaatteita. Ne mielletään monesti kalliimmaksi vaihtoehdoksi, mutta toisaalta periaatteiden mukaisesti valmistetut tuotteet ovat tavanomaisia kestävämpiä sekä parempia.

Arkimenoihin monilla ihmisillä liittyvät myös lainat. Laina hankitaan yleensä tilanteessa, jossa ihmisellä on pakottava tarve hankkia jotakin, joka on elämisen kannalta tärkeää, kuten auto. Tämän lisäksi muun muassa pesukoneen hajoamisen yhteydessä voi tulla tarve turvautua kulutusluottoon, mikäli tililtä ei satu löytymään sen pesukoneen tai auton verran ylimääräistä. Yksi helpoimmista tavoista säästää, onkin kilpailuttaa lainat.

Lainojen kilpailuttaminen kannattaa aina

Mikäli tilanne on se, että on tarve ottaa lainaa tai lainan on jo ottanut, kannattaa se kilpailuttaa tasaisin väliajoin. Kilpailuttaminen on erittäin hyvä tapa varmistua siitä, että laina on kohtuullisen hintainen ja juuri kuluttajalle sopiva vaihtoehto.

Lainoja voi kilpailuttaa itse soittamalla eri rahoitusyhtiöihin, tekemällä hakemuksia rahoituslaitoksiin tai käyttämällä LoanScouter lainankilpailutuspalvelua. Käytännössä kilpailuttaminen onnistuu tekemällä kilpailutussivulla lainahakemus, jonka algoritmi lähettää rahoituslaitoksille ja pankeille kuluttajan puolesta. Lainan valinta ja vertailu tehdään lopullisesti kuitenkin aina kuluttajan toimesta.

Kannattaako lainan ottaminen

2021 vuoden loppupuolella loppui pikavippien ja kulutusluottojen väliaikainen 10 % korkokatto. Moni onkin varmasti miettinyt tämän jälkeen, että onko lainan ottaminen tässä tilanteessa järkevää ja onko edullisten lainatarjousten aika ohi.

Korkokatto määritettiin lakiin vallinneen maailmantilanteen takia, kun ilmassa oli paljon epävarmuutta talouden tilasta, korkotason kehityksestä sekä yritysten tilanteesta muuttuneessa tilanteessa.

Lainamarkkinoilla muutoksen tuulet eivät ole olleet merkittäviä

Vallinneen tilanteen vuoksi määritetty korkokatto päättyi 2021 ja 2022 onkin ollut mielenkiintoista seurata, miten lainamarkkina on kehittynyt. 10 prosentin korkokaton jälkeen odotettiin nousua koroissa, mutta lainojen korot ovat pysyneet kohtuullisen lähellä 10 prosenttia edelleen.

Korkokaton päättymisestä on muutama kuukausi, eikä korkotasossa ole ollut nähtävissä merkittävää muutosta. Korkoja nostaneet luotonmyöntäjät asettivat korkotasonsa nykyiselle tasolleen heti korkokaton päättymisen jälkeen, joten muutoksia ei ole tämän hetken markkinatilanteessa enää juurikaan havaittavissa.

Lainaa tulee ottaa ainoastaan tarpeen mukaan

Auton hankinta, talon remontti tai monet kodinkonehankinnat voivat olla kohteita, joihin kaikilla eivät riitä käteisvarat. Monikaan ei pysty rahoittamaan, varsinkaan useamman hankinnan ollessa ajankohtainen, näitä tarpeita pelkästään säästöillä tai luottokortilla. Koska hankinnat ovat pakollisia, voi niiden kanssa vakuudeton laina olla ainoa vaihtoehto.

Isompien hankintojen rahoittaminen tapahtuu monilla luottokortilla tai osamaksulla, mutta niissä tulisi aina tarkastaa myös muut vaihtoehdot. Tavan mukaan otettua luottoa tai lainaa tulisi aina muistaa kilpailuttaa, jotta tuotteistaan ei maksaisi liikaa. Rahoitusvaihtoehdoissa kannattaakin tutustua kaikkiin rahoitusta myöntäviin vaihtoehtoihin ja valita itselleen se paras. Lainoissa täytyy kuitenkin aina muistaa se, että sen tulee olla vain väline tehdä hankintoja tarpeeseen, ei elintason nostoa varten.

Lainanmyöntäjän tulee olla luotettava

Lainanoton tullessa ajankohtaiseksi on myös syytä tutustua omaan lainanmyöntäjäänsä tarkemmin. Lainanmyöntäjien laillisuudesta ja luotettavuudesta löytyy netistä hyvin tietoa. Luotettavinta listausta Suomessa ylläpitää Suomen Finanssivalvonta, joka toimii Finanssivalvontaan liittyvän lain pohjalta.

Luotonmyöntäjiä, pankkeja sekä vakuutuslaitoksia valvova elin on kuluttajan turvallisuuden kannalta tärkeä. Se valvoo ja edistää hyvien menettelytapojen toteutumista sekä tuottaa tietoa isolle yleisölle finanssimarkkinoista.