Kaupallinen yhteistyö

Laatu, ammattitaito ja mittavat varastot – Rauman Akku vaativan asiakkaan asialla

Suuret muutokset ovat kohdanneet Rauman Akkua viime vuosien aikana.

Ammattitaitoinen henkilökunta on Rauman Akun tärkein kilpailuvaltti yhdessä mittavien varastojen ja valikoiman kanssa. Kolmannen polven osaomistaja Mikko-Matti Pelamo kuvailee Rauman Akun työntekijöitä ennemminkin ongelmanratkaisijoiksi kuin myyjiksi.

– Ammattitaito on ydinjuttu. Homma toimii meillä niin, että asiakas voi tulla tänne parin osan kanssa ja sanoa, että tästä pitäisi tehdä aikakone. Me sitten tehdään, Pelamo luonnehtii palvelun tasoa.

Rauman Akun keskeinen kilpailuetu on se, että tavaraa on hyllyssä aina runsaasti, jolloin asiakkaan ei tarvitse odottaa tilausta. 2 000 neliön toimitilat Hakunintiellä kätkevät sisäänsä yli 34 000 varastoitavaa nimikettä.

– Tänä päivänä yleinen suuntaus on, että pidetään varastossa vain vähän tavaraa. Meille suuri varasto on strateginen valinta, joka palvelee selkeästi asiakkaan etua. Varastoihin on toki sidottuna paljon rahaa. Vakavarainen talous mahdollistaa tämän, toimitusjohtaja Marko Virta kertoo Rauman Akun toimintaperiaatteista.

Virta kuvailee Rauman Akkua alallaan ketteräksi toimijaksi, joka pystyy tekemään päätökset ja toimimaan nopeasti.

– Meidän koko organisaatio on tässä 30 metrin säteellä toisistaan. Kun tulee keskusteltavaa, kokoonnumme tänne neuvotteluhuoneeseen ja päätämme asian. Matala organisaatio mahdollistaa sen, että pelaamme hyvin yhteen ja yhdessä, Virta kertoo tyytyväisenä.

Toimitusjohtaja Marko Virta havainnollistaa Rauman Akun valikoiman laajuutta.

Rauman Akku on kehittynyt pitkälti teollisuuden ja telakan tarpeiden mukaan. Ensiluokkaiset tuotteet palvelevat myös vaativia harrastajia ja muita yksityisasiakkaita vuodenkierron mukaan vaihtuvissa tarpeissa. Nimensä mukaisesti talosta löytyy akut kaikkiin kulkupeleihin veneistä moottoripyöriin. Rauman Akku hoitaa myös vanhojen akkujen kierrätyksen.

– Talviaikaan meiltä haetaan uudet akut pakkasissa hyytyneiden tilalle. Keväällä taas veneilijät ovat meillä ykköskansaa. He tarvitsevat letkuja, akkuja, kiinnitystarvikkeita ja hiomatyökaluja, Virta kertoo.

Lisääntyvä valo ja lämpö herättää myös kotinikkaroijat. Kesällä kun kunnostetaan mökkiä, laituria ja terassia, Rauman Akku tarjoaa laadukkaimmat työkalut ja tykötarpeet.

– Pelkästään terassiruuveja kevään ja alkukesä aikana myymme muutaman satatuhatta kappaletta, Virta nauraa.

Rauman Akussa panostetaan tuotteiden osalta laatuun. Niin sanottuja kiinantuotteita ei talosta löydy. Tämä on strateginen linja, jolla halutaan tarjota asiakkaalle hyvä kokemus ostotapahtuman jälkeenkin.

Sesonkien rajat ovat teollisuuden puolella muuttuneet yhä häilyvämmiksi. Selkeitä hiljaisia kausia ei nykyään enää juurikaan ole, kun maailma pyörii yhä enemmän 24/7 -periaatteella.

– Seisakkien ajat teollisuudessa ovat lyhentyneet. Ennen paperitehtaat ynnä muut pysähtyivät esimerkiksi juhannukseksi. Enää maailma ei toimi niin ja tämä näkyy myös meillä Rauman Akussa, Virta kertoo.

Tänä keväänä Rauman Akussa on aihetta juhlaan. Yritys viettää 60-vuotispäiviään. Perjantaina 25.5. paikalla on maahantuojan edustajia ja yleisölle järjestettyä ohjelmaa. Rauman Akun piha täyttyy synttäritunnelmissa kojuista ja teltoista.

Tervetuloa, nähdään Hakunintiellä!

Antti ja Taimi Lammi sekä liikkeen tilat Hakunintiellä.

Rohkean yrittäjän elämäntyö

Suvun jatkumo on Rauman Akussa vahva. Pian kuusikymmentä vuotta palvelleen liikkeen omistajuus siirtyi vastikään perustaja Antti Lammin lapsenlapsille, Minna-Elina Haloselle, Antti-Ville Pelamolle ja Mikko-Matti Pelamolle.

Liikkeen juuret suvun omistuksessa ovat vuodessa 1972, jolloin porilainen lihamestari Antti Lammi päätti ostaa Rauman Akun ja muuttaa perheineen Raumalle. Lammi näki liikkeessä tulevaisuuden potentiaalia ja ryhtyi hommiin. Alkoi tarina, jota yhä kirjoitetaan.

Rauman Akku laajeni isoin harppauksin, kun mukaan valikoimaan tuli niin hydrauliikka, pneumatiikka kuin yhä laajentuva työkalupuolikin. Hydrauliikan ja pneumatiikan hyödyntäminen oli 70-luvulla vielä kovin vähäistä, mutta kehitys oli nopeaa.

Pienestä akkukaupasta on kasvanut ensiluokkaisella palveluosaamisella varustettu tekniikan erikoisliike.

Sisarukset Mikko-Matti, Minna-Elina ja Antti-Ville pitävät yhtä niin työssä kuin vapaallakin. Suvun jatkumo yrityksessä on heille kunnia-asia.

Talossa 23 vuotta työskennellyt Rauman Akun nykyinen toimitusjohtaja Marko Virta hyppäsi mukaan kelkkaan, kun silloinen omistaja Antti Lammi vuonna 1995 päätti alkaa laajentaa liikkeensä työkaluvalikoimaa.

– Liikkeessä oli silloin arviolta kaksi metriä työkaluhyllyä, myytiin jakoavaimia ja muuta pientä. Nyt on metrejä aika paljon enemmän, hieman yli 800, Virta naurahtaa.

Pienestä akkukaupasta on kasvanut ensiluokkaisella palveluosaamisella varustettu tekniikan erikoisliike.

– Me jatketaan sitä, minkä vaari aloitti. Nyt tämä on meidän, ennen tämä oli äidin. Siitä, että hoidamme kaiken hyvin, tuli vielä paljon tärkeämpää, Minna-Elina pohtii.