Kaupallinen yhteistyö

Lainaa takuun kanssa tai ilman – mikä on sopiva laina juuri sinulle

Mitkä ovat nykyiset vaihtoehtosi lainan saamiseksi? Tiedätkö, minkälainen lainanantaja voisi olla paras tilanteeseesi? Toiselle ne voivat olla tavalliset Rauman seudun pankit ja toiselle ne voivat olla verkossa toimivat rahoituslaitokset. Molemmat tarjoavat vakuudettomia lainoja, kun taas pankit tarjoavat myös vakuudellisia.

Sekä pankkeja että rahoituslaitoksia on hyvä kilpailuttaa ja vertailla, sillä lainoilla, niiden summilla sekä koroilla ja sivukuluilla voi olla runsaasti eroja. Vertailemalla lainoja vaikkapa LoanScouter.com -palvelussa näkee helposti, mitkä ovat niin sanotusti halvempia lainoja.

Vakuudelliset lainat

Jos saat vakuudellisen lainan pankista, pankki saa takuun siitä, että se saa lainaamansa rahat takaisin, vaikka lainanmaksuille tulisi jokin este. Tyypillisessä sopimuksessa asunto on vakuutena, jolloin viime kädessä pankki saa asunnon itselleen, jos lainoja ei makseta sovitusti. Muita vakuuksia voivat olla vaikkapa metsätontti tai vapaa-ajan asunto / kesämökki.

Takauksen voi antaa myös henkilökohtainen takaaja, josta tulee lainan maksaja siinä tapauksessa, että lainanottaja ei pysty tai kieltäytyy maksamasta takaisin lainaa. Vakuustakaus on iso asia, joten takaajaksi ei kannata ruveta aivan heppoisin perustein. Takaaja voi joutua maksamaan myös lainojen korkoja ja muita sivukuluja.

Myös oikeushenkilöt, kuten yritykset, yhdistykset tai säätiöt, voivat toimia lainojen takaajina. Valtiokin voi olla takaajana, kuten on esimerkiksi opintolainojen kohdalla. Joissakin tapauksissa valtio takaa jopa 85 prosenttia asuntolainasta.

Vakuudelliset lainat tarjoavat suuremman lainarajan ja edullisemman koron. Hidasteena on juurikin lainalle tarvittava vakuus. Pankit ovat tässä mielessä tiukempia kuin rahoituslaitokset, mutta joskus kannattaa kokeilla onneaan pankkien Rauman konttoreissa keskustelemalla henkilökohtaisesti lainamahdollisuuksista.

Vakuudettomat lainat

Vaikka vakuudettomia lainoja on vaikea kertoa muutamalla sanalla niiden monien eri tyyppien vuoksi, on niissä myös monia yhtäläisyyksiä. Vakuudettomat lainat eivät vaadi vakuuksia, ja niitä voidaan käyttää viimeisenä keinona, jos et pysty saamaan lainaa pankista. Näillä lainoilla on korkeampi korko kuin vakuudellisilla lainoilla, sillä rahoituslaitoksen on otettava riski vakuuksien puuttumisen vuoksi.

Vakuudettomia lainoja voi olla helpompi saada ja niille on yhteistä se, että niiden hakeminen ja rahojen saaminen on nopeampaa, kuin pankkilainoissa. Niin vakuudettomia kuin vakuudellisiakin lainoja tulisi aina vertailla, sillä niiden ehdoissa on runsaasti eroja.

Plussia ja miinuksia vakuudellisista ja vakuudettomista lainoista

Tässä luettelossa yritämme tuoda esiin sekä pankkilainojen että rahoituslaitosten tarjoamien lainojen etuja ja haittoja.

Vakuudellisten lainojen edut ja haasteet

 • Edullisemmat lainat alhaisempien korkojen ja maksujen ansiosta

 • Suurempia lainoja on usein mahdollista saada takauksen vuoksi

 • Voit saada keskimäärin 20 vuotta takaisinmaksuaikaa (asuntolainat)

 • Takausta on vaikeampi saada

 • Jos sinulla on ongelmia maksujen kanssa, henkilökohtainen takaaja ottaa niistä vastuun. Tämä voi vaarantaa ystävyys- ja perhesuhteet.

Vakuudettomien lainojen edut ja haasteet

 • Lainan saaminen on helpompaa, jos ei ole maksuhäiriöitä

 • Rahat siirretään tilillesi nopeasti

 • Pieniä lainoja on helppo hakea pieniin tarpeisiin

 • Korot ovat korkeat ja lainoista peritään yleensä runsaasti sivukuluja

 • Asuntolainoiksi nämä ovat huonoja

 • Lainojen helppo saatavuus houkuttaa pahimmillaan useiden pienien lainojen ottoon


 

Kuten näet, eivät vakuudettomat tai vakuudelliset lainat ole automaattisesti toista parempia. Siksi niitä kannattaa aina vertailla.